fbpx
Насловна / Србија / Економија / Вујовић: Очекујем да ће Србија у 2016. од Уједињених Арапских Емирата добити још један кредит од милијаду долара

Вујовић: Очекујем да ће Србија у 2016. од Уједињених Арапских Емирата добити још један кредит од милијаду долара

 БЕОГРАД – Министар финансија Србије Душан Вујовић најавио да ће српска влада у 2016. наставити да смањује расходе за плате, материјане трошкове и камате и да укупни дефицит државе неће прећи четири одсто бруто домаћег производа (БДП).

У интервјуу за београдски недељник НИН он је истакао да је циљ да „дефицит опште државе у 2017. буде на нивоу Мастрихта (три одсто), а републичког буџета један одсто нижи“.

„Очекујем да ћемо из јефтинијих извора, кредитом од (Уједињених Арапских) Емирата (УАЕ), уз камату од два одсто, рефинасирасти најскупље кредите и допунски смањити трошове камата“, рекао је српски министар финансија.

Вујовић је напоменуо да је Србија од УАЕ 2014. године добила милијаду долара са каматом од два одсто и да ће наредне године добити исти кредит.

„Очекујем да ће (кредит УАЕ) бити одобрен у првој половини 2016. и то ће нам допунски смањити трошак камата за око 57 милиона евра годишње“, рекао је он.

Вујовић је додао да очекује и да ће држава сталним рефинансирањем динарских обвезница „битно смањити камате и тако остварити уштеде које је омогућило смањење референтне каматне стопе Народна банке Србије са преко девет на четири одсто“.

Како је истакао Влада ће бољом наплатом и доприноса континуирано повећавати приходе буџета у наредним годинама.

„Ове године на руку су нам ишле ниже цене енергената, а у 2016. години ћемо штедети на свим материјалним трошковим а државној управи и јавним предузећима. Например, исти модел аутомобила када је у употреби у државним и јавним предузећима троши 30 до 40 одсто више горова, него када га користе грађани“, рекао је Вујовић.

Бета

фото: Горан Срданов

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трећина домова у Србији греје само једну собу

5 (1) Две или више соба греје 28 одсто домаћинстава у Србији, све собе греје …

Горан Марковић: Апсолутна побуна је једино решење за политичку ситуацију у земљи

4.8 (23) Редитељ и професор на Факултету драмских уметности Горан Марковић сматра да се власт …

2 Коментара

  1. A onda ce da nam opet smanje penzije da bi se vracali krediti koji su uzeti da oni bolje zive!

  2. Горе на слици су два лудака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *