Wикипедиа затворена на 24 сата

0
(0)

Десетине америчких сајтова предвођених Wикипедиом сукобиће се са законодавцима у Конгресу, тако што ће данас затворити странице, у знак протеста због најављеног закона о борби против онлајн пиратерије

ВАШИНГТОН – По први пут у историји, више десетина великих америчких интернет сајтова предвођених Wикипедиом, сукобиће се са законодавцима у Конгресу, тако што ће данас затворити своје странице, у знак протеста због најављеног закона о борби против онлајн пиратерије, оцењујући га као цензуру слободног мишљења. Подршку ће пружити и Гоогле, који данас неће затварати своју страницу, али ће ставити линк којим показује да се противи предложеном закону, а противљење је изнео и највећи светски произвођач софтвера microsoft.

Законом је првобитно било предвиђено да америчко Министарство правде, преко суда, има могућност да нареди сајтовима као што су Гоогле или Yахоо да избришу линкове ка страним интернет сајтовима који имају неки пиратски садржај и тако онемогуће кориснике у САД да их посећују.

Wикипедиа и остали сајтови наводе да би таквим предлогом закона дошло до цензуре и да би он у пракси био неспроводив, јер би морало да се пази на хиљаде информација које се налазе на линковима за стране сајтове, и да се за сваку појединачно проверава да ли је пиратска.

Истиче се да би и самим усвајањем закона дошло до цензуре, јер би Министарство правде могло да уређује сајбер простор.

Законом је предвиђена и забрана онлајн скидања филмова, серија и музике преко страних сајтова, што је сада могуће у Америци.

Према томе, ако би на пример компанија Ворнер Брос открила да неки страни сајт има нелегалну копију неког новог филма, од суда би тражила да се од сајтова за претраживање, као што је Гоогле, захтева уклањање линка ка том сајту, и обуставу плаћања реклама за тај сајт.

Оно што плаши интернет компаније је то да се појам сајтови за претраживање користи врло широко и да би онда биле одговорне за праћање свих материјала на страницама са којима су повезане, што је веома тешко и скупо.

Оне наводе да подржавају садашњи важећи закон, којим се од интернет компанија може затражити да уклони споран материјал са свог сајта, али се не тражи праћење свих линкованих сајтова.

Гоогле, који је власник Yоутубе-а и многих других сајтова, прошле године је добио захтев за уклањање чак пет милиона садржаја због кршења пиратерије и сваки пут кад је установио да је захтев легитиман, у року од шест сати је тај садржај био уклоњен.

Након низа примедби компанија из такозване Силицијумске долине, предлагачи закона из Републиканске партије су одлучили да повуку део закона који се односи на брисање линкова, и одложили изјашњавање у Конгресу до 24. јануара.

Закон, с друге стране, чврсто подржавају Холивуд, филмски студији и издавачи књига, који тврде да страни сајтови без дозволе објављују ауторска дела.

У целу причу се умешала и Бела кућа, након што је председнику Бараку Обами стигла онлајн петиција са 50.000 потписника.

Тројица сарадника председника, који се баве технолошким и интернет питањима, објавили су да се противе било којој цензури интернета, али су избегли да се конкретно изјасне о предлогу закона.

Портпарол Беле куће Џеј Карни изјавио је да питање интернет пиратерије мора да се реши, додавши да Бела кућа неће заузимати страну у сукобу Холивуда и Силицијумске долине.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачка: Масовни протести у Лајпцигу против нових корона мера немачке владе (видео)

5 (11) Данас се у немачком граду Лајпцигу одржава масовни протест против најновијих анти корона …

С. Антонић: Твитер елита као секуларно свештенство

5 (4) Аспиранти на улазак у компрадорски сталеж, као и „случајни Срби“, преко твитер објава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend