Жарковић: Због килавих партија појавила се улица (видео)

Жарко Кораћ, народни посланик и професор Филозофског факултета у пензији и Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника Време, слажу се да су протести који су почели као студентски настали спонтано и да иза њих не стоје ни опозиционе партије, нити оранизатори из иностранства. Кораћ каже да је то проблем за власт, јер би иначе знала шта да уради.

„Себе сматрам за релативно обавештеног човека, а те вечери када су протести кренули ја нисам имао појма. Протест је почео као типичан младалачки договор на друштвеним мрежама. То је проблем за власт јер иза протеста не стоје политичке странке. Када би стајале, они би то лако решили“, рекао је Кораћ.

Он додаје да демонстрације показују да нешто није у реду са државом.

„Данас добијеш сву власт, а сутра ти избију демонстрације“, истиче Кораћ.

Драгољуб Жарковић каже да је присталица идеје да у политици нема празног хода, због чега се у ситуацији колапса политичких партија десила улица.

„Не верујем да иза стоји нека организована сила, а посебно не ове килаве странке. Дошло је до акумулације незадовољства. Сада већ добија неки облик организације, али мислим да је почело мимо политичких странака, а посебно мимо Сороша и класичних непријатеља“, оцењује Жарковић.

Мене фасцинира упорност тих младих. Не свиђа ми се што шире захтеве, али истрајност им је на месту. Они су једино упозорење Вучићу да мора да се држи оквира.

„Налазимо се у тешком превирању. Политичке партије не функционишу. Нешто је морало да се појави и појавила се улица“, рекао је уредник Времена у Прессингу.

Он указује на ширење захтева демонстраната, од првих који су били уперени ка изборним условима, до нових који укључују и оставку Александра Вучића. Кораћ оцењује да су нови захтеви последица арогантног понашања премијера и изабраног председника.

„Када деца дођу кући, она гледају медије. Пошто власт радикализује критике, они радикализују своје захтеве“, објашњава Кораћ.

Гости Прессинга слажу се и томе да власт те захтеве неће прихватити. Драгољуб Жарковић оцењује да би њихово прихватање било показивање слабости и додаје да овај режим то себи неће дозволити и да ће уместо тога пустити да се протести истроше.

Кораћ, с друге стране, каже да би власт да је паметна неке од захтева усвојила у самом почетку и напомиње да паметна власт не би поступала како ова поступа. Кораћ сматра да овакви догађаји могу лако да изнесу лидера, а да се ситуација у потпуно разједињеној опозицији врло брзо промени.

„Када је улица, када су људи увек може нешто да се догоди. Ја вам гарантујем да се Вучић не осећа пријатно и нико ко је на власти. Скупштина је заказана за следећу среду, ипак су заказали“, напомиње Кораћ.

Хепи добио националну фереквенцију да би била дечија телевизија, а тамо од дечијег програма било једино то што је Вучић довео маму и тату.

Упитани да оцене могућност одржавања такозваног контрамитинга, иако је Александар Вучић тако нешто демантовао, Драгољуб Жарковић пита кога власт може да изведе против демонстраната осим подједнако гневних људи.

„Мислим да је јако добро што се протести одржавају. Они су једна од малобројних гаранција да овај народ има памет и да може увек да се подигне ако ова свевласт има намеру да промени уставни окрвир и да све институције подереди себи. То су незадовољни људи пуни гнева. Кога Вучић може да дигне против? То су исто људи пуни гнева, само што они имају другу идеју о терапији. То би био сукоб изузетно високог ризика“, каже Жарковић.

Указује и на то да је чињеница да је Александар Вучић убедљиво добио изборе и да онај ко неће да призна ту чињеницу прави медвеђу услугу себи и Србији.

„Е сад како је то добио… Он је толико енергије, пара и лагања уложио у кампању да је било неочекивано да не добије изборе“, рекао је уредник Времена.

Неда Вуловић, Н1 Београд

Актуелно

Протести у Румунији: Грађанима прекипело због корупције, упали у зграду Парламента (видео)

У Румунији је данас дошло до сукоба полиције са антивладиним демонстрантима који су се окупили …

Ово нећете видети на ТВ-у: Ево како је полиција поступала током протеста због цене горива (видео)

Покрет седам захтева поставио је на свом Фејсбук налогу, колаж клипова о понашању полиције током …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons