fbpx

Затражена помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини

5
(2)

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је данас ситуација са пожаром на Старој планини боља јер ветар дува у правцу Бугарске, саопштио је МУП.

Марић је навео да ће након што хеликоптер МУП-а обави извиђање, одлучити да ли је могуће пожар гасити из ваздуха.

„На гашењу пожара ангажовано је више од 200 људи. Очекују се налети хеликоптера Министарства унутрашњих послова ради извиђања, а пошто су услови данас повољнији очекујем да ће се и на Старој планини пожар гасити из ваздуха“, навео је Марић.

Он је претходно објавио да је Министарству Русије за ванредне ситуације упућена молба да пошаље велики ватрогасни авиона „Иљушин 76“.

„Очекујем да у наредних пар дана летилица буде овде и то би значајно растеретило рад људи на терену с обзиром на то да је реч о авиону који носи 42 тоне воде и може да дејствује на најнеприступачнијим деловима Старе планине“, рекао је Марић.

Говорећи о ситуацији у Пчињском округу, Марић је навео да су на тој територији активна четири пожара, да нису угрожена насељена места и да нема опасности по животе људи.

„На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована су три хеликоптера Министарства унутрашњих послова“, казао је Марић.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић раније данас изјавио је да у пожарима на југоистоку Србије нису угрожени људи и имовина.

Он је за телевизију Пинк рекао да је данас на Старој Планини од 4:30 ангажовано око 200 људи, од којих 50 из Жандармерије и 90 ватрогасаца, док остатак чине мештани и људи из Србијашума.

Марић је истакао да је пожар на великој висини и да је дим огроман проблем за гашење из ваздуха.

Он је додао да је пожар на Старој планини дошао из правца Бугарске, где букти око девет десетина пожара, док на територији Србије букти око десетина тих пожара.

Истичу да гашење пожара отежава неприступачан терен и велика надморска висина, због чега се до места где гори шума и растиње не може доћи ватрогасним возилима.

На гашењу пожара ангажовани су, како додају из МУП-а, ватрогасци-спасиоци из Пирота, Ниша, Димитровграда, Бабушнице, Зајечара, Лесковца, Смедерева, Панчева, Јагодине, Шапца и Kрушеваца. Пожар на Старој планини избио је на бугарској страни одакле се проширио на територију Републике Србије.

У пожарима који су захватили Пчињски округ такође нема угроженог становништва и објеката, а на гашењу је ангажовано више од 130 ватрогасаца-спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Kрагујевца, Kраљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца. Пожар се гаси у четири сектора на територији Босилеграда, Трговишта, Сурдулице и Честелина.

На гашењу пожара у Пчињском округу ангажована је и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

У Врању ће због пожара бити ангажовани и хеликоптери МУП-а

Због пожара на подручју Честелина у близини Врања данас у тај град долази 45 ватрогасаца из Kраљева, Ваљева, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Лесковца, а на гашењу пожара ће бити ангажовани и хеликоптери МУП-а Србије, преноси РТС.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације одржаној синоћ речено је да је ватром захваћено 13 квадратних километара и да се ради се о изузетно неприступачном терену, што припадницима Ватрогасно-спасилачке јединице отежава гашење.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Kако су медији раније јавили у Трговишту је проглашена ванредна ситуација, а једна непокретна особа је евакусина.

Председник те општине Ненад Kрстић рекао је за РТС да очекује да ће се ситуација стабилизовати током дана с обзиром да је стигла помоћ из Новог Сада.

Пожари на југу Србије букте и данас

Пожари на југу Србије и данас букте, а у општини Трговиште проглашена је ванредна ситуација, док је ватра на планини Видојевици код Прокупља захватила 150 хектара ниског растиња и шуме.

Председник општине Трговиште Ненад Kрстић рекао је да је јутрос једна непокретна особа евакуисана, пренео је РТС.

Очекује да ће се ситуација током дана стабилизовати, јер је ноћас стигла помоћ из Новог Сада. На терену су и ловачко удружење, добровољци.

Пожар на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видовача, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме. На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Kако је РТС речено у МУП Србије, реч је о неприступачном терену, а становништво и објекти нису угрожени. Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.

Kоординатор штаба за ванредне ситуације града Пирота Сретен Савов рекао је да се ситуација мења из часа у час.

„Даноноћно се боримо против ватре и њеног ширења, ватрогасци раде у тешким условима, то су тешко приступачни предели. Отежавајуће је што дува ветар, па се ситуација мења из часа у час“, рекао је Савов истакавши да засад нема потребе за евакуацијом јер нису угрожени ни људи, ни имовина. Гашење отежава и висина од скоро 2.000 метара.

Данас онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОK БУKТИ KОРОНА: Полиција у Обреновцу хапси због Фејсбук статуса против миграната!?

5 (7) Јурњава по интернету због Фејсбук статуса. Мушкарац Н. K. ухапшен је у Обреновцу …

Дефицит буџета Србије на крају фебруара 600 милиона динара, јавни дуг 49,1 одсто БДП-а

0 (0) Дефицит републичког буџета на крају фебруара ове године износио је 600 милиона динара …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *