Зец о инвестиционом плану: Над главом нам виси синдром промашених инвестиција (видео)

4.8
(15)

Петогодишњи инвестициони план, вредан 12 милијарди евра, који је најавио председник Вучић, начелно је могућ, али питање је у шта ће тај новац бити уложен, каже за Н1 професор економије Миодраг Зец који упозорава на „историјско искуство промашених инвестиција“.

Зец је у Дану уживо ТВ Н1 оценио да је начелно могуће да држава у наредних пет година издвоји 12 милијарди евра за инвестиције, и да све зависи од тога колики ће бити привредни раст.

Упозорио је, међутим, на „историјско искуство промашених инвестиција“ на овим просторима.

„Kомунизам је присиљавао друштво на акумулирање. Све су то биле прихватљиве идеје, на крају се скупио новац и погрешно се инвестирао. Kао у оном филму – направе брану, а вода побегла. Нама синдром промашених инвестиција виси над главом“, казао је Зец, подсетивши да је 40 година издвајан новац за развој Kосова, а да је према неким подацима, иза свега остало чак 40.000 незавршених инвестиционих пројеката.

Зец је подсетио и да постоји доста примера промашених инвестиција код појединаца који су уложили у нешто што им сад пропада.

„Ево, на свом примеру – имам кућу у Босни са седам соба у којој нико не борави, а ја плаћам порез (…) Други пример лични – ја ћу на себи, јер најбоље је показати колика је идиотска ствар код себе – ја одем у то месту у Босни, и мени стиже обавештење да ми стиже оптички кабл. Ја тамо боравим два дана годишње, какав оптички кабл!? Него неко је добио паре и направио оптички кабл, то је јавна инвестиција“, казао је Зец.

У пет година је могуће урадити доста тога само ако друштво направи модел и ходограм како да се то деси, истако је гост Дана уживо наводећи да држава мора да има особље, пројектантске тимове и тзв. кост-бенифит анализе да би изнела један такав посао.

„Али бојим се да се буџет овде третира као џепарац, и неко и иде и даје како тренутно мисли“, оценио је професор истовремено изразивши сумњу да Србија поседује административне капацитете за тако амбициозне планове.

„То је најбоље показао овај Kоридор доле – Грделица! Па руши, па брдо, па скрећи… Проблем је то целог државног апарата (…) Бојим се биће као НИП – дошао тата са парима и сад деца отимају ко шта стигне“, констатовао је.

Указао је и на неопходност транспаретности буџета, како би се тачно знало колики су приходи, а колико расходи, а не да се „узима од пензија, па даје на субвенције за нудле“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5 (3) Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица …

Кол центри у Србији укључени у превару тешку више од 200 милиона евра

0 (0) Александар Игњатовић открио је немачкој полицији како су кол центри из Београда укључени …

Један коментар

  1. Нема ту ни И од Инвестиционог плана. Издајници ће покренути нову траншу задуживања српског народа, са циљем дуплирања дугова које је до сада направио Вучић са СНС мафијашком групом: 10 + 12 милијарди = 22 милијарде, чему треба додати наслеђене дугове из 2012. Ова цифра ће Србију сатерати потпуно у дужничко колонијални однос а српски радници ће, ко буде срећан да има било какав посао, постати модерно робље.
    Ово је најава новог сатирања Србије, по Блеровом и Сорошевом рецепту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend