Зоран Чворовић: Синод СПЦ брутално фалсификовао чињенице код доделе ордена Вучићу

4.7
(38)

Професор Правног факултета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић оценио је данас да је Синод Српске православне цркве (СПЦ) брутално фалсификовао чињенице код доделе ордена Светог Саве председнику државе Александру Вучићу, упозоривши да то може да постане извор и оправдање за нове личне сукобе епископа, расколе, па чак и „подстицај територијалним аутономашким тенденцијама у СПЦ“.

„Тако се у образложењу Синода истиче како се орден додељује Вучићу због његовог залагања за јединство српског народа и целовитост Србије, а посебно за очување Косова и Метохије у њеним границама. Вучић је чинио и чини све супротно томе“, рекао је за Бету Чворовић, који је и аутор књиге „Право и Православље“.

Чворовић је навео да, судећи по образложењу, за патријарха Иринеја „противуставни Бриселски споразум који је укинуо државу Србију на Косову и Метохији“, као и Вучићеве сталне најаве о разграничењу „нису доказ да он чини кривично дело угрожавања територијалне целине“.

Како је рекао, за Вучића је све у „функцији прибављања лажног легитимитета и ауторитета његовој аутократској власти – од патриотизма, Косова, патријарха и Синода, до владавине права и европејства“.

„Једном речју, пристајући да кривотворе истину о карактеру Вучићеве владавине и Вучићевом односу према Косову и Метохији, чланови Синода су, на жалост, пристали да буду објект Вучићеве манипулације и лакрдије“, рекао је Чворовић.

Према његовим речима, Вучић је „функцију председника Републике противуставно подредио партијској функцији председника Српске напредне странке па се тако председник Републике, од фактора државног и националног јединства претворио у главног генератора подела и сукоба унутар српског друштва“.

„Пошто је лаж увек извор деоба, овакав однос Синода према истини може да, нажалост, постане извор нових личних омраза, а не дај Боже, и територијалних деоба у СПЦ“, нагласио је Чворовић.

Он је додао да „Вучић може да очува своју власт само са подељеним и сукобљеним друштвом и с националним установама каква је и СПЦ урушеног ауторитета, док је циљ његових иностраних саветника да се поцепа СПЦ, једина преостала установа која под јединственим кровом окупља све Србе ма у којој држави они живели“.

„Додела Ордена Светог Саве Вучићу била је, на жалост, управо у функцији опасне игре стварања деоба и деградирања ауторитета и самосталности СПЦ“, нагласио је Чворовић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Нови магазин, 9. 10. 2019)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерал Божидар Делић: Александар Вучић има више „Ф“ дијагноза! (видео)

3.3 (7) Генерал Божидар Делић је рођен 1956. године у Ђаковици, а Војну академију је …

Вести из луднице : Мост на Палилули

4.8 (11) Рушење Савамале, изградња грандоманског споменика Стефану Немањи, реконструкција тек реконструсаног трга… Мало шта …

Један коментар

  1. Није чудно што су патријарха држали на ВМА док га нису убедили а и он није Павле па да издржи и не да се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend