Зоран Чворовић: Владин предлог промене Закона о референдуму од грађана прави идиоте (ιδιωτες)

Зоран Чворовић: Владин предлог промене Закона о референдуму од грађана прави идиоте (ιδιωτες)

Садашња власт у свим питањима примењује тактику дезинформисања грађана. Проблем се тумачи са сасвим различитих позиција и притом тумачење нема често никакве везе с предметом. Прави се својеврсни чињенични и тумачењски галиматијас. То важи и за предложену промену важећег Закона о референдуму и народној иницијативи.

Влада је предложила промену чл. 24. ст. 1. који гласи: „Референдум је пуноважан ако је на њему гласала већина грађана који имају бирачко право и који су уписани у бирачки списак у складу с овим законом.“ Влада предлаже укидање минималног излазног цензуса од најмање 50% изашлих бирача као услова за пуноважност референдума. То значи да ће рефрендум бити пуноважан независно од броја изашлих бирача.

У овом тренутку та промена не тангира проблем очувања Косова и Метохије, па зато такво турбопатриотско објашњење заправо помаже Вучићу. Предложена промена Закона има сврху да заштити власт од последица неуспешног референдума у предвечерје председничких, парламентарних и београдских избора. Власт се плаши да референдум не пропадне уколико остане садашња одредба о цензусу. Референдум је као облик непосредне демократије мерило легитимитета власти. Зато би неуспешан референдум у предвечерје избора озбиљно довео у питање наводно плебисцитарну подршку бирачког тела садашњем режиму. У демократији је свако изјашњавање грађана, о било којој теми, тест легитимности.

Тзв. Венецијанска комисија је дала подршку оваквом идиотском предлогу промене Закона о референдуму, баш зато што он ствара институционалне предуслове да грађани Србије постану идиоти у античком значењу те речи, јер их закони не мотивишу за учешће у политичком животу. Укидање цензуса код референдума, као облика непосредне демократије, није ништа друго него развлашћивање носилаца суверености – грађана.

У интерсу је глобалиста, у име којих иступа тзв. Венецијанска комисија, свака реформа која доводи до развлашћивања носилаца суверености. Задржавање у таквим условима референдума није ништа друго до изигравање демократије.

Остаје пука форма ради прикривања чињенице да у земљи суверена власт не припада грађанима, но иностраним центрима моћи који суверену власт делегирају локалним политичко-тајкунским клановима. Демократске форме служе за давање санкције (потврде) таквом преносу власти. Зато је борба за суштину демократских установа предуслов за освајање националне слободе и данас, као и у Србији у 19. веку.

Тзв. Венецијанска комисија је дала подршку оваквом предлогу зато што он доводи до лакше промене устава, а Венецијанска комисија је наш Устав критиковала због тога што спада у категорију „чврстих“ устава, тј. устава који се лако не мењају. Критика „чврстих“ устава има везе са погледом Запада на статус КиМ (зато што се одредба чл. 182. и Преамбула Устава, које третирају КиМ као део Србије, могу променити само путем референдума), али и са погледом глобалиста на државну сувереност. Устави који се лако мењају погодују глобалистима који би да умање снагу националних устава. Устави који се лако мењају, а трајне, непромениве међународне конвенције о људским правима које имају супрематију у односу на уставе – то је глобалистичка визија правног уређења света.

зоран чворовић
Заседање тзв. Венецијанске комисије

Актом о промени Устава који је усвојила Народна скупштина дефинисан је круг одредби које се тичу правосуђа и које ће се мењати у садашњем поступку ревизије Устава. Стога нема формално-правног основа да се прича о Косову у вези са садашњим поступком промене Устава. У овој ревизији Устава власт извршава налоге Запада у погледу правосудне власти.

У некој следећој промени Устава ће вероватно покушати да промене одредбе о Косову.

хронограф.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Даље руке од Устава!

Ђорђе Вукадиновић: Даље руке од Устава!

Прво и најважније: Промена устава није међу првих десет, двадесет, ни педесет проблема које ова …

Аустралијски режим користи Ђоковића како би скренуо пажњу са катастрофалног управљања пандемијским мерама

Аустралијски режим користи Ђоковића како би скренуо пажњу са катастрофалног управљања пандемијским мерама

Аустралијски политичари дуго користе своју непопустљиву граничну политику да би придобили своје бираче. Време је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *