Србија

Зорана Михајловић на челу Радне групе за имплементацију Рио Тинтовог пројекта „Јадар“

Председница Владе Ана Брнабић је још 19. новембра 2020. потписала одлуку о образовању Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар“. За председницу Радне групе је именована потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић

Пише:Ј.Ш.

Еколошки протести за очување чистоте реке Јадар протекле две суботе поприлично су помутили планове Владе Ане Брнабић да Рио Тинто што пре почне са екплоатацијом литијума у лозничком крају.
Закони о референдуму и експропријацији који су то требали да омогуће извели су на улице, раскрснице, магистралне путеве и аутопут толики број људи широм Србије, да су представници власти морали тактички да узмакну.

Главна одбрана је да су заправо “жути“, она претходна власт, довукли Рио Тинто и још при том “напунили сопствене џепове“, те да би бес еколошки освешћених грађана требало да се усмери против њих.

“Дакле, какве везе Рио Тинто има са Српском напредном странком, Вучићем или са мном, кад смо ми тај пројекат наследили“, рекла је Брнабић за ТВ Пинк 26. новембра. Додала је да су “они који данас протестују против пројекта Рио Тинто, ту компанију и довели 2004. године у Србију, док су били на власти“.

Шта год да је наследила, Српска напредна странка је тај пројекат развијала даље.

Што се тиче реторчиког питања Брнабић “какве везе Рио Тинто има са СНС-ом“, одговор се крије у “Службеном гласнику РС“, бр. 140 од 20. новембра 2020, 144 од 27. новембра 2020, 36 од 9. априла 2021.

Ту стоји да (на основу члана 33. ст. 2. и 3. Закона о Влади, “Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 − исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 − УС, 72/12, 7/14 – УС, 44/14 и 30/18 – др. закон) Влада доноси Одлуку “да се образује Радна група за имплементацију пројекта “Јадар“.

Под тачком 2. се дефинише да је “задатак Радне групе разматрање најсложенијих питања у области имплементације пројекта “Јадар“ и давање предлога, мишљења и стручних образложења у погледу сарадње, анализе имплементације тог пројекта и координације рада надлежних органа и институција у циљу пуне и благовремене имплементације оперативних питања.

Под тачком 3. се за председницу Радне групе именује проф. др Зорана З. Михајловић, потпредседница Владе и министар рударства и енергетике, а за њену заменицу Јованка Атанацковић, државна секретарка у Министарству рударства и енергетике.

Даље се наводи још 28 чланова Радне групе, те да у њој – Службени гласник РС, број 36/2021 – могу учествовати: Мајкл Шираев, други секретар у Амбасади Аустралије у Србији и Стивен Ндегва, директор Светске банке у Србији.

Ову одлуку Владе је још 19. новембра 2020. потписала Ана Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић је у једном од својих обраћања нацији претходне недеље, тако да “народ разуме“, објаснио, да би Србија постала “европско чудо“, када би се од српског литијума у Србији правиле и батерије и електрични аутомобили.

Због силине и масовности протеста који суботом блокирају саобраћајнице, и близине парламентарних, председничких и београдских избора, представници власти се, макар реторички, ограђују од одговорности за убрзавање почетка рада Рио Тинта у долини Јадра.

Потпреседница Владе Зорана Михајловић је у селу Горње Недељице умиривала мештане да им се ништа лоше неће десети.

Ј.Ш./Службени гласник РС/Пинк/Н1

Време

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Радна група за кување српских жаба. Ове две “трилатералке” би требале једину групу да предводе у затворском сектору Пожаревца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!