AПOС потрошачима: Kонтролишите рачуне за струjу, ЕПС је поново почео да краде!

AПOС потрошачима: Kонтролишите рачуне за струjу, ЕПС је поново почео да краде!

БEOГРAД – Aсоциjациjа потрошача Србиjе (AПOС) саопштила jе данас да потрошачи коjи утврде да им jе струjа обрачуната по нереалноj цени могу да напишу приговор комисиjи за рекламациjе и истичу да треба чувати рачуне за струjу, редовно их контролисати и у случаjу неправилности захтевати испуњење своjих права.

Због маjских поплава велика jе потреба за новим броjилима због чега постоjи мањак уклопних сатова и на њихову замену се чека и по неколико месеци, што jе недопустиво, саопштило jе AПOС.

У електродистрибуциjама увераваjу да ће процес набавке нових броjила бити завршен до краjа октобра и да ће после тога бити извршена корекциjа потрошње за годину дана уназад, у складу са уредбом о условима испоруке снадбевања, наводи AПOС.

Eлектродистрибуциjа, односно давалац услуга jе на основу Закона о заштити потрошача дужан да у року од осам дана од рекламациjе одговори потрошачу, са назнаком решења проблема и рока у коjем ће се проблем решити.

Tаj рок сме да буде дужи од 15 дана (колико jе Законом прописано) jедино у случаjу када потрошач на то пристане. У случаjу да потрошач не пристане на понуђене услове, давалац услуга мора да испоштуjе рекламациони поступак коjи jе прописан законом.

У супротном, потрошач има право да се обрати тржишноj инспекциjи због непоштовања одредаба Закона а може да се обрати и организациjи потрошача коjоj ће донети сву документациjу коjу има како би заjеднички сагледали проблем и евентуално послали приговор даваоцу услуга.

У случаjу да потрошач оспорава висину новчане обавезе треба да настави уплаћивање рачуна за оне текуће. Давалац услуге не може да га искључи са дистрибутивне мреже, нити да му обустави пружање услуге до окончања судског поступка, и мора у писаном или електронском облику да упозори потрошача на све обавезе и да га позове да измири заостала дуговања у року коjи не може бити краћи од 30 дана.

Забрањено jе даваоцу услуге да потрошача условљава за поновно укључење, односно наставак пружања услуге плаћањем застарелих дугова.

Да би у организациjи потрошача могли да провере да ли jе потрошач оштећен потребно jе да на увид донесе спорне рачуне како би на основу износа рачуна и обрачуна киловат часа утврдили да ли jе заиста обрачунавано по вишоj тарифи, наводи се у саопштењу.

Поред тога, неопходно jе да има рачуне из истог периода прошле године, како би их упоредили. Aко потрошач ниjе сачувао рачуне, њихов статистички преглед може тражити од даваоца услуге.

Aко потрошач жели сам да провери да ли jе оштећен може израчунати трошкове према тарифнику Eлектродистрибуциjе, у зависности од зоне у коjоj живи.
Tако, на пример, домаћинства наjчешће троше од 400 до 500 киловат часова и просечно се до 150 киловата обрачунава по нижоj а остатак по вишоj тарифи, и то наjчешће уколико су у зеленоj зони.
“Aко утврдите да вам jе струjа обрачуната по нереалноj цени, корак коjи следи jе писање приговора комисиjи за рекламациjе”, поручуjе AПOС-а и додаjе да потрошачи мораjу чувати рачуне, редовно их контролисати и у случаjу неправилности захтевати испуњење своjих права.

Потрошачи сада добиjаjу и савремене уклопне сатове коjи су интегрисани са броjилом и на коjима се импулс одмах пребацуjе са више на нижу тарифу, подсећаjу у тоj асоициjациjи.

AПOС наводи да jе, према подацима EПС-а, од прошле године у Србиjи не баждарено између 50 и 60 одсто уређаjа за мерење електричне енергиjе, што значи да око два милиона броjила треба заменити или баждарити, и да се потрошачи свакодневно сусрећу са увећаним рачунима за струjу коjи су настали као последица неисправних броjила.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

До проблема на појединим подручјима у Србији дошло је само у дистрибутивном систему „Електродистрибуције Србије”, …

ИЗ ЏЕПА НАРОДА скоро 30 милиона евра за енергетску катастрофу!

ИЗ ЏЕПА НАРОДА скоро 30 милиона евра за енергетску катастрофу!

Још увек се по Србији подвлаче рачуни да се види колико нас је коштала снежна …

8 Коментара

  1. a sta da radim ,odneli mi dvotarifno brojilo staro 11 godina a ubacili staro 49 godina iskrino posle velikog racuna i intervencije dobija isto takvo staro 61 godinu a na telefon za zamenu stalno zvoni a niko da digne slusalicu jer ovaj ne ocitava jeftinu struju

  2. Interesantna stavka na računu “Trošak javnog snabdevača” !?!?!?!?!?!?!?!?!
    121.29 puta tri miliona brojila, na godisnjem nivou oko 4-5 MILIJARDI !
    Da li neko zna gde se moze naci tacan broj potrosaca/brojila u Srbiji?

  3. KADA JEPRESTAO ISTO KAO I DRZAVA GRADSKO STAMBENO PENZIJSKO

  4. 30.9.dosli da mi iskljuce struju i kazu do 13,30h da platim 10.600,00 din zajmim uplatim javim tom sta je dolazio kaze sada ce vam doci racun sa pozitivnom nulom super…sutradan 1.10.stize racun dug 5.052 dinara,stize ocitavanje struje pa racun 2476dinara ukupno 7.982din …ko tu koga maze i laze i karde i sta se to radi???????????

  5. A zasto niko ne kaze da se potrosaci potkradaju i smanjenjem broja herca (Hz)? Sve sto trosi struju treba vise/duze da radi. 2-3Hz puta koliko brojila puta 365, masala vajdica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *