Србија

Преко ноћи у минусу: Корисницима АИК банке скидан новац са рачуна

Да се преко ноћи обрела у недозвољеном минусу и на рачуну уместо 59.000 динара има минус од 4.000 динара Београђанка М. С. (име и презиме познато редакцији Н1) сазнала је јутрос – у пекари.

Она је, наиме, покушала картицом да плати доручак, али је плаћање одбијено због недостатка средстава. Мањак на њеном рачуну настао је, како каже, због трансакција које она није правила, већ јој је новац скидан у одређеним износима у протеклих неколико дана.

Њен случај није једини, а редакцији Н1 јавило се више грађана – клијената некадашње Сбербанке, сада АИК банке, који наводе да имају мањак новца и да стање по њиховим текућим рачунима – не одговара стварном стању.

У АИК банци за портал Н1 кажу да не постоји проблем са средствима на рачунима грађана, да клијенти нису оштећени и да су стања по рачунима свих клијената – исправна.

„Мањи број клијената је добио поруке о задужењима, и након тога сторнираним трансакцијама, чиме је стање по њиховим платним картицама исправно. У редовном пословању банака ово није неуобичајено и постоје механизми за детектовање и текуће решавање оваквих ситуација“, кажу у АИК банци.

Четворо клијената АИК банке – а сви су рачуне имали у некадашњој Сбербанци коју је АИК преузео – јавили су се редакцији Н1 наводећи да им банка са рачуна, у неколико наврата, протеклих дана скида одређене износе новца. Свих четворо (имена позната редакцији) кажу да углавном нису обавештавани смс поруком да имају одлив по рачуну, па су били непријатно изненађени када су покушали нешто да плате, поготово М. С. која је због трансакција које није направила осванула у недозвољеном минусу, што је сазнала покушавајући јутрос у пекари да – плати доручак.

По доласку у банку, после провере су неки од њих, кажу, обавештени да је „проблем у ИТ сектору, јер је преузет велики број клијената Сбербанке, а апликација то не може да издржи“.

У АИК банци за портал Н1, међутим, наводе да је „мањи број клијената добио поруке о задужењима, и након тога сторнираним трансакцијама, чиме је стање по њиховим платним картицама исправно“.

„Пре три дана сам приметио да ми се са рачуна скидају износи новца на име плаћања која нисам имао“, започиње за портал Н1 своју причу П. М. из Нових Бановаца.

Он каже да је протеклих дана плаћао картицом више пута након чега је приметио неке нелогичности у расположивом стању на рачуну.

„На пример, потрошим 700 динара, а расположива средства на рачуну ми се умање за 5.000 динара. Стање на рачуну ми је синоћ било 13.000 динара, а јутрос 4.000 динара. А ништа плаћао нисам у међувремену да би се резервисала нека средства у то име. На рачуну ми, тако, сада недостаје око 20.000 динара. Имам кредит, рата је уредно скинута, а ниједна од тих трансакција због којих ми је новац скинут није регистрована поруком“, каже саговорник портала Н1.

Онда су, додаје, почеле да му стижу смс поруке којима се неке трансакције – сторнирају („сторно“ практично значи поништавање првобитног књижења, прим. нов).

„Био сам у банци, уложио рекламацију на шалтеру и тамо сам схватио да нисам једини. Било нас је више, и углавном је реч о клијентима бивше Сбербанке која је сада припала АИК банци“, наводи П. М.

Он тврди да су његовог колегу, који такође имао рачун у некадашњој Сбербанци, сада у АИК-у, из банке звали да га подсете да – касни са плаћањем рате кредита при чему он, како тврди наш саговорник – уопште није задужен, и нема кредит.

„Део новца до сада су ми вратили, али нису цео износ. Недостаје још око 20.000 динара“, каже он.

У пекари јој рекли да је – у минусу

И Београђанка М. С. је слично прошла.

Њој је, за разлику од претходног саговорника – банка прво додала 20.000 динара на рачун 6. марта, да би потом скинула тај износ, али – више пута.

„Када ми је додат износ на рачун пријавила сам то банци, јер сам тада плаћала неке рачуне и видела стање у апликацији. Такође нисам добила смс о том ‘приливу’ на рачун. Тако ми је стање са мојих 59.000 порасло на 79.000 динара. Онда ми је, опет без смс поруке, скидан новац са рачуна, по 20.000 динара“, каже М. С.

Да јој је картица блокирана због изненадног минуса на рачуну, сазнала је тек јутрос – у пекари.

„Хтела сам да платим доручак картицом, али ми је речено да немам довољно средстава. Погледала сам у мобилну апликацију и видела да сам у минусу 4.000 динара, без евиденције било какве трансакције“, каже М.С.

У међувремену, док смо чекали одговор АИК банке, ова саговорница нам се поново јавила – контактирала ју је банка и позвала да дође по свој новац.

„Прво су ме позвали да ми кажу да ће до краја дана све бити сређено, да је грешка у систему у вези са новом апликацијом, те да систем не може да подржи велики број корисника које су преузели из Сбербанке, међу којима сам и ја. Потом су ме, веома брзо, звали да дођем у филијалу и подигнем новац. Мој захтев је, претпостављам, ишао по хитној процедури, јер данас имам заказаног лекара за дете којег треба да платим, а рачун ми је у минусу“, наводи ова саговорница.

На шалтеру јој је, потврђује, исплаћен сав новац, а стање на рачуну је сведено на право стање.

„На изводу се ништа не поклапа“

Још једна Београђанка – А. М, јавила нам се са истим проблемом.

И она је на свом рачуну имала неколико прилива и одлива за које није могла да утврди одакле потичу.

„Проблем креће од 6. марта, када знам да на рачуну имам 71.000 динара. Стиже ми порука: одлив по основу кредитне камате 9,09 динара – тренутно стање 94.998 динара, дакле одједном имам око 23.000 динара више на рачуну, без икакве поруке о било каквом приливу. Тог истог дана сам плаћала рачуне и имала више куповина. Тад крећу промене по рачуну ‘горе-доле’ уплате, исплате, скидају како им је воља. Почињем да пратим шта се дешава по рачуну, више не знам колико новца треба да имам. Стављам све редом на папир и рачунам – треба да имам 59.000 динара на рачуну, а имам само 36.000 динара“, каже А. М.

Ишла је, додаје у банку, и тражила извод по рачуну.

„Ништа се ту није поклапало, осим мог плаћања рачуна и куповине. Стање се не поклапа, имам око 20.000 динара мање него што треба да имам. Ево, јуче ујутру сам, после смене на послу која је трајала 12 сати, проверила стање – било је 59.000 динара, после поднева је било 49.000 динара, а око пет сати поподне 36.000 динара без икаквих порука да се нешто скида са рачуна на име било чега“, каже А. М.

У банци сазнајем да и поједини службеници који раде ту, а реч је о некадашњој филијали Сбербанке, имају проблем, да је и њима скидан новац са рачуна.

„Нисам ни кирију платио“

Још један Београђанин који се јавио порталу Н1 има исти проблем.

До тренутка објаве овог текста, како каже, стање на његовом рачуну није исправљено.

„Прво сам 6. марта имао прилив новца на рачун. У ствари, прво сам приметио да имам неслагање на рачуну, да имам више новца него што треба за око 12.000 динара. Потом, када ми је легла уплата путних трошкова од послодавца тај износ је скинут уз још једну трансакцију. Сада сам у минусу око 19.000 динара. Нисам ни кирију за стан платио, никад нисам био у минусу“, каже И. Ј. из Београда.

Он наводи да је у међувремену добио око 30 порука о сторнираним трансакцијама, али да свој новац – и даље нема на рачуну.

Шта кажу у банци?

АИК банка је одговорила на питања портала Н1 у вези са проблемима које су имали ови корисници.

„Обавештавамо вас да не постоји проблем са средствима на рачунима грађана и да није дошло до сајбер напада, нити до проблема у дигиталном пословању и функционисању апликација. Клијенти АИК Банке нису оштећени, стања по рачунима свих клијената су исправна. Мањи број клијената је добио поруке о задужењима, и након тога сторнираним трансакцијама, чиме је стање по њиховим платним картицама исправно. У редовном пословању банака ово није неуобичајено и постоје механизми за детектовање и текуће решавање оваквих ситуација“, навела је АИК банка у одговору порталу Н1.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!