fbpx

Међународни посматрачи задовољни. И Срби су задовољни, ево их цепају трубаче и поливају се шампањцем!

0
(0)

Београд — Међународни посматрачи похвалили су изборни процес у Србији уз оцену да су ванредни избори спроведени у складу са законом и уз поштовање основних слобода.

Међутим, они су изразили забринутост због недостатка транспарентности власништва над медијима и независности новинара.

„Србија је спровела истински демократске изборе, са широком лепезом опција за бираче и ефикасним процедурама. Инклузиван и транспарентан начин на који је гласање спроведено заслужује сваку похвалу“, рекао је Роберто Батели, специјални координатор који је предводио краткотрајну посматрачку мисију ОЕБС. 

„Бирачи представници политичких партија показали су висок ниво поверења у изборни процес, на шта сви грађани могу да буду поносни“, закључио је он на конференцији за новинаре у Медија центру. 

Изборне комисије на свим нивоима професионално и делотворно су извршиле свој задатак и испуниле законске рокове, а Републичка изборна комисија усвојила је одлуке на седницама отвореним за медије и акредитоване посматраче, констатовали су представници посматрачког тима Мисије ОЕБС у Србији и Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), који су данас представили прелиминарни извештај о изборима. 

„Посебно смо импресионирани што су високи стандарди процедура на дан избора испуњени не само у Београду и другим великим градовима, већ и у селима и руралним срединама“, рекао је Луидји Компања, шеф делегације Парламентарне скупштине ОЕБС. 

Међународни посматрачи су, међутим, оценили да је, упркос великом броју јавних и приватних медија и разноврсној медијској слици, понуђени спектар ставова био ограничен утицајем који су на медије вршиле политичке странке на власти, укључујући дискреционо финансирање из јавних извора средстава. 

„Медијско окружење је било плуралистичко, али су недостајали независност новинара и транспарентност власништва над медијима“, рекао је Педро Аграмунт, шеф делегације Парламентарне скупштине Савета Европе. Он, је, такође, приметио да је борба против корупције била једна од главних питања у изборној кампањи и да би новоизабрана скупштина Србије требало да предузме конкретне мере да реши овај проблем. 

Сви представници међународне посматрачке мисије изразили су задовољство добродошлицом и сарадњом на коју су наишли у Србији. 

Међународна посматрачка мисија је заједнички подухват ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОЕБС/КДИЉП), ОЕБС-ове Парламентарне скупштине (ОЕБС ПС) и Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ). Овај заједнички подухват обухвата око 93 посматрача из 32 земље, укључујући 47 парламентараца и запослене у ОЕБС ПС, 28 дугорочних посматрача и експерата из Ограничене мисије за посматрање избора ОЕБС/КДИЉП, и 18 парламентараца и запослених у ПС СЕ.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто ТАНЈУГ кога сви плаћамо из нашег џепа организује „Изборну ноћ“ са невладином организацијом коју финансирају стране државе и страни фондови?

0 (0) Новинска агенција Танјуг и Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) организују вечерас …

Тридесет шест начина да се покраду избори!

0 (0) Када се у Француској пре пар година појавила бест-селер књига групе аутора састављена …

Један коментар

  1. 80ih godina mediji su bili slobodniji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *