Монахиње протеране у дивљину

Монахиње протеране у дивљину

Игуманија Јелена (Јованка Ђурић) и осам монахиња прошлог викенда, касно ноћу, интервенцијом више свештеника и полиције, избачене су из манастира Вазнесење у Овчарско-кабларској клисури.

Оне су отказале послушност владици жичком Хризостому Столићу, пошто су одлучиле да пређу под духовно старатељство рашчињеног владике Артемија Радосављевића, кога је Свети архијерејски сабор позвао на покајање.

Привремено уточиште монахиње су нашле на приватном поседу изнад овог манастира. Вазнесење је тренутно под управом оца Германа из Епархије жичке.

– Мати Јелена и сестринство су тренутно смештене у празној дрвеној бараци без струје и воде, а до њих се може стићи једино шумском стазом. Кроз шуму им верници дотурају храну, постељину и друге најнеопходније потрепштине, а набављени су им такође душеци као и шпорет на дрва. Народу и монахињама није дозвољен приступ манастиру, нити пролаз поред њега. Чак и власнику тог суседног имања није било допуштено да прође до свог поседа на којем се бави пчеларством – испричао је за “Вести” Милоје Стевановић, познатији као грешни Милоје, бизнисмен из Чачка.

Полиција и свештеници, према сведочењима присутних верника, изнели су и вукли из манастирске порте више десетина верника, који су клечећи певали црквене песме, а кад је у манастир је стигао и епископ жички Хризостом полиција је ухапсила Стевановића.

– Оптужили су ме да сам скочио на аутомобил у којем је био Хризостом, а истина је да ме је тај аутомобил ударио и да сам пао, а кад је један дечко пришао да ми помогне да устанем под истом оптужбом и он је ухапшен. Исту ноћ сам изведен пред истражног судију пред којим је доказано да нисам скакао на ауто, да нисам ни суицидан ни мазохиста, односно да нисам склон ни самоубиству ни самоповређивању, већ да ме је Хризостомов возач ударио колима – каже Стевановић.

Свети архијерејски сабор СПЦ позвао је садашњег монаха Артемија, под чијим је духовним старатељством више од 120 монаха, монахиња, искушеника и искушеница, као и неколико свештеника, “да се заједно са својим следбеницима бившим јеромонасима, монасима и монахињама врати Цркви путем покајања са пута раскола”.

У саборском саопштењу СПЦ за “нарушавање мира и јединства Цркве”, окривљују се Артемије и његове присталице”. Оцењује да они чине “парасинагогу – неканонско збориште, са све израженијом тенденцијом да прерасту у чист раскол и секту”.

Мада се у високим црквеним изворима у Патријаршији незванично спекулише да врх СПЦ ради на решавању спора с владиком Артемијем, с којим се недавно састао патријарх Иринеј, у саборском саопштењу најављује се “предузимање додатних канонских мера”, уколико се он не одазове “у скоријем року позиву на повратак Цркви у покајању и послушању саборским одлукама и вековном канонском поретку Православне цркве”.

Остала им само вера

– Они који су ишли да обиђу игуманију Јелену и сестринство кажу да се оне не жале на тешке услове. Кад их народ упита шта им треба да би им се донело, одговарају скромно монашки да им ништа не треба, иако су им све личне ствари до којих сад не могу да дођу остале у манастиру, да немају струје, хране, одеће, чак ни пута до њих. Све им недостаје, осим јаке и чисте вере – каже Стевановић. 

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Таворски облак

Таворски облак

Постоје многе појаве у нашем видљивом свету које привлаче огромну пажњу како обичних људи тако …

Данас славимо Преображење Господње

Данас славимо Преображење Господње

Данас је Преображење Господње, један од осам великих Христових празника. Према народном предању, почињу да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *