fbpx

Србија има најскупље факултете у региону

0
(0)

Док је прва година студија за све бруцоше у Хрватској бесплатна, нову генерацију самофинансирајућих студената у Србији чекају папрене школарине од 45.000 до 240.000 динара и до упола више него у осталим државама у региону.

Ипак, лоши услови студирања, половично уведена Болоњска декларација и проблеми приликом запошљавана проблеми су који муче све студенте у региону. У Србији, где је просечна зарада нешто већа од 350 евра, студенти архитектуре плаћају школарину од 2.400 евра, што одговара висини од шест просечних плата.

Иако све државе у региону имају знатно више просечне зараде, Хрвати у просеку зарађују око 700 евра, Црногорци 500, а Босанци нешто више од 400 евра, цена године студија често је нижа него у Србији.

„Још пре две године хрватска влада увела је бесплатно студирање за све бруцоше. Звучи као утопија, али само док си бруцош, јер многи факултети већ наредне године имају довољно новца да у наредну годину упишу студенте који су стекли услов за то као бруцоши“, објашњава Јосип Штрак, студент економије у Загребу.

Финансирање студија у Загребу и Сарајеву не своди се на то да родитељи дају новац уместо државе. Висина школарине зависи од претходног успеха, па је најбољих десет одсто у потпуности ослобађено плаћања школарине, следећих 40 одсто плаћа од нула до пуног износа, а остатак плаћа пун износ.

Са друге стране, слично као и у Србији, студенти су у истраживањима углавном жале да не добијају довољно за новац који дају, да има факултета где ствари добро функционишу, али да има и онога добро познатог и код нас – различити критеријуми код испитивања, неуједначеност градива…

Школарина за самофинансирајуће студенте у РС није мењана пет година и на већини факултета износи 220 евра. У Сарајеву сви редовни студенти плаћају партиципацију у висини од 50 евра, а школарине су од 400 евра на факултетима друштвених наука до 1.500 евра на Медицинском факултету. Сарајевски медији пишу да има доста проблема са акредитацијом факултета те се много губи на квалитету наставе.

Просечна школарина на Универзитету Црне Горе је 500 евра. „Школарине, као и прошлих година, износе 500 евра за једну годину за највећи број студијских програма, односно хиљаду евра за самофинансирајуће студијске програме“, кажу у Министарству просвете Црне Горе.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Драматичне сцене у Београду: Kрв, сузе, вапаји… ФОТО

4.2 (10) Центар Београда, око Скупштине Србије, друго вече заредом личио је на ратну зону …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *