Економија

Напредњачки порези и намети уништили српско ИТ тржиште, већ изгубљено на стотине радних места

Београд — Губитак радних места у области дистрибуције рачунара и рачунарске опреме у првом кварталу ове године износиће више стотина, каже Јелена Јовановић.

Према њеним речима, то ће бити последица даљег промењивања накнада које се односе на ИТ сектор секретар Удружења информатичке делатности.

Јовановићева, која је секретар Удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије је на панел дискусији “Увоз ИТ опреме и законска регулатива у Србији” у Београду, истакла да више од пет одсто вредности целог ИТ тржишта одлази управо на бројне накнаде. 

Како је објаснила, ИТ уређај који се увози оптерећује царина која се креће од један до 15 одсто, потом је потребна потврда о усаглашености, која подразумева РиТТ правилник, и кошта од 15.000 до 30.000 динара, а да би уређај стигао на тржиште потребан је ЛВД и ЕМЦ сертификат што је око 10.000 динара. Ту је затим и еколошка такса која је везана за проценат од ПДВ-а, и музички динар који оптерећује уређај од 1,05 до три одсто а на све то треба додати и трговачку маржу која је најмање три одсто, како би се покрили оперативни трошкови. 

Јовановић је подсетила да је ИТ тржиште 2008. године износило 560 милиона евра, а 2013, према процени, око 410 милиона евра, што је пад за више од 150 милиона евра. Како је додала две трећине од ових 410 милиона чини хардвер, што такође указује да је тржиште ИТ услуга неразвијено. 

Према њеним речима, повећање ПДВ-а за 12 одсто држави ће донети девет милиона евра више уколико ниво продаје буде као у 2013. години, док ће повећање еколошке таксе надлежном министарству донети1,5 милиона евра више. 

Такође, према проценама свих фирми плаћање сертификата и потврда о усаглашености коштаће више од милион евра, а ту је и музички динар. 

Поредимо се са европским земљама, али не говоримо о томе да је већина њих још 1997. потписала посебну секторску иницијативу по којој је царинска стопа на комплетну ИТ опрему нула, јер су ИКТ нешто што је покретач развоја друштва, истакла је Јовановић. 

Помоћник у Министарству трговине и телекомуникација, Небојша Васиљевић, казао је да у последње време нема великих проблема када је реч о увозу ИТ опреме. 

Он је подсетио да је у јуну прошле године настао проблем на граници када је дошло до промене режима увоза опреме и Министарство је ургентно донело инструкцију царини чиме је премостило већину проблема. 

Истичући да је потребно да постоји одређени ниво контроле опреме која емитује било каква електромагнетна зрачења, Васиљевић је навео да постоје два тела која издају исправе за РиТТ опрему – РАТЕЛ и компанија Квалитет из Ниша. 

“Свако ко има сертификат за Европу, ту документацију и лабораторијска мерења подноси овде и не понавља се цео поступак, већ ће надлежно тело ће оценити ту документацију и издати потврду”, објаснио је Васиљевић.

Бета, Танјуг

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!