понедељак , 23 новембра 2020

Вучићев Мали привремени орган крши закон по ко зна који пут

0
(0)

Београд — За ахитектонско решење пројекта „Београд на води“ неће бити тендера, али да ће сигурно бити расписан јавни позив за извођаче радова, каже Синиша Мали.

Председник Привременог органа Београда је у интервјуу за Телефраф рекао да за архитектонско решење за „Београд на води“ неће бити тендера, пошто је познато ко ће га радити.

„У протеклих неколико месеци радили смо, заједно са чувеним архитектом Мухамедом Ал Абаром, на мастер плану, односно на концепту како би ‘Београд на води’ требало да изгледа“, рекао је Мали. 

Председник Привременог органа Београда је додао да је презентација финалне верзије мастер плана предвиђена за последњу недељу фебруара. 

„Тада ће се знати и сви детаљи овог посла, шта се тачно гради и где се гради. Одмах након тога покренућемо оснивање предузећа ‘Београд на води’ које ће бити у стопроцентном власништву Републике Србије“, рекао је Мали. 

Како је истакао, тај пројекат добиће статус од националног значаја што ће бити и предуслов за експропријацију имовине која није у државном власништву. 

„Ради се о пројекту развоја Савског амфитеатра где би се изградило између 1.500.000 и 2.000.000 квадрата стамбеног, комерцијалног и забавног садржаја. Ова инвестиција ‘тешка’ је 3,1 милијарду долара, колико ће уложити компанија из Уједињених Арапских Емирата“, рекао је он. 

Према речима Малог, домаће грађевинске фирме имаће пуно посла, а то ће подстаћи и развој готово свих других сектора, попут угоститељства и туризма, али и свих осталих који ће бити укључени у тај пројекат. 

На питање како напредују планови да Београд добије метро, он је рекао да се није даље одмакло од идејног решења прве трасе и истакао да има у плану да позове амбасадора Француске и остале заинтересоване да заједно покрену даљи рад на том пројекту. 

Мали је рекао да је Привремени орган успео да репрограмира 15 милиона евра главнице кредита на 2015. годину. 

„Прошле недеље имали смо састанке са банком Интеза, Аик банком и Комерцијалном банком. Дали су нам могућност да продишемо бар ову годину па да терет дела обавеза кренемо да враћамо догодине“, рекао је он. 

Мали је рекао да су укупне обавезе Београда пред Нову годину биле 960 милиона евра, док општине дугују још око 20 милиона евра. 

„Нажалост, ми идемо ка цифри од милијарду евра, и то су обавезе које град Београд, заједно са каматама, треба да исплаћује у наредних 20 година“, рекао је он и истакао да ће крајем фебруара бити познат завршни рачун и у њему јасан пресек обавеза Града. 

Изградња моста на Ади Циганлији са приступним саобраћајницама, по његовим речима, коштала је 387 милиона евра. 

Одговарајући на питање шта је његова амбиција, Мали је рекао да у наредних неколико недеља треба да се договори са потпредседником Владе Александром Вучићем шта ће бити његов основни ангажман. 

„Оно чиме се ја преко 20 година бавим то су пројекти и инвестиције, послови који су у вези са куповином и продајом предузећа и њиховом консолидацијом и реструктуирањем. Волео бих да се тиме бавим и у будућности“, рекао је председник Привременог органа Београда Синиша  Мали.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Србија набавља америчко-немачку вакцину против короне

3.7 (3) Србија ће до марта добити 350.000 доза вакцине против вируса корона америчко-немачког произвођача …

Напредњаци постављају најмлађег Кркобабића за потпредседника Народне скупштине

5 (6) Владимир Орлић, Стефан Kркобабић, Радован Тврдишић, Марија Јевђић, Елвира Kовач и Муамер Зукорлић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend