fbpx

Никита Бондарев: Рехабилитација Драгољуба Михаиловића је праведна, о њему се у Србији не зна довољно

0
(0)

После непуних 70 година од стрељања четнички генерал Драгољуб Михаиловић више није ратни злочинац. Његова рехабилитација је праведна, али грађане Србије треба просветлити, каже за Спутњик руски историчар Никита Бондарев.

Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним! Овoм реченицом, коју је данас пред Вишим судом у Београду изговорио судија Александар Трешњев, званично је стављена тачка на случај, који ће „допунити“ уџбенике историје.

Генерал Дража Михаиловић је рехабилитован — поништена је пресуда од 15. јула 1946. године којом је осуђен на смрт, а два дана касније стрељан. Изрицање пресуде заглушиле су овације и буран аплауз у судници.

Директиве Титу из Москве: Не свађајте се са четницима

Руски историчар Никита Бондарев, научни сарадник Руског института за стратешка истраживања за Спутњик истиче да у српском друштву нема јасног тумачења личности Драже Михајловића.

Бондарев истиче и да се рехабилитација Михаиловића може сматрати обновом историјске правде, али да овај процес треба да прати просветитељски рад.

„Зато што имам јасну представу који људи који се сада окупљају на Равној Гори у ствари знају шта се дешавало у Михаиловићевом штабу, да је око њега било много више људи левих погледа, него око Тита. Узмимо, на пример, једног од оснивача Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста) Живка Топаловића“, додаје Бондарев.

Он напомиње да је важно да се не заборави да совјетско руководство првобитно није било настројено против четника.

„Радећи у историјским архивима, може се сазнати да је све до краја 1944. године Тито стално добијао из Москве директиве — не свађајте се са четницима, ви се борите за исту ствар. Затим је Титу пошло за руком да убеди совјетску страну да су четници непријатељи и издајници. Притом, на пример, град Крушевац су заједно ослобађали црвеноармејци и четници. Све то се дешавало. О томе треба обавезно говорити, рехабилитација сама по себи на то неће ставити тачку“, истакао је он.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко бре дозвољава овим ИДИОТИМА да пишу уџбенике за историју?

4.6 (52) На крају лекције у уџбенику Историје за седми разред основне школе (БИГЗ, школство, 2019) …

ИНТЕРВЈУ: Петар Ашкраба Загорски – У школама деца уче лажи, нема праве српске историје! (видео)

0 (0) Гост емисије „Интервју“ био је Петар Ашкраба Загорски, истраживач античке историје српског народа. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *