fbpx

„10.416 несталих Срба на простору бивше СФРЈ – где су?“

0
(0)

Београд — Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије наводи да се 10.416 лица води као нестало.

Осим тога, они од надлежних органа траже да учине више на проналажењу несталих.

У саопштењу Координације наводи се да је право породица несталих да знају за судбину својих чланова породице и право да их достојно сахране – једно од основних људских права.

Осим тога, они истичу да надлежни и даље не чине довољно како би се нестале особе пронашле и идентификовале, као и да Хрватска није ексхумирала преко стотину српских жртава у регистрованим гробницама, а да на Косову и Метохији последњих година нема ни ексхумација, ни идентификација српских жртава.

Координација оцењује и да је Хашки суд „неславно завршио свој рад, примењујући селективно правду, чиме је заслужио етикету политичког суда“.

„Породице жртава су свесне да правде за жртве до сада нема и вероватно је неће бити, али очекују да представници власти учине све што је могуће ради санирања последица рата, као и да правни поредак присилно нестале препозна као жртве“, наводи се у саопштењу.

Наводе да су грађански ратови деведесетих „унесрећили огромну већину људи на простору бивше Југославије, да је погинуло око 130 000 људи, а преко милион људи је расељено“.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку 1999.

5 (3) Чула сам да неко отвара капију и изашла напоље да видим ко је. …

Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена годишњица злочина и убиства 14 српских жетелаца 1999.

5 (2) Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена је 21-годишњица убиства 14 српских жетелаца. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *