Хорор у Новом Саду: Жена заражена ХИВ-ом након примљене трансфузије крви

0
(0)

Нови Сад-Једна жена са подручја Јужнобачког округа заражена је ове године ХИВ-ом пошто је прошла кроз процес трансфузије крви, објавио је данас новосадски локални портал 021.рс.

Како се наводи, последњи пут овакав случај на територији Војводине забележен је 1985. године, када су регистровани први случајеви ХИВ инфекције у Покрајини.

Као је 021.рс навео, до инфекције је дошло када је пацијенткиња примила крв „дугогодишњег добровољног даваоца, који приликом доласка на давање крви није показивао резултате због којих би привремено или трајно био искључен из овог процеса“.

Портал наводи да је у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција крв даватеља имала „нереактиван резултат“, па је употребљена за трансфузију.

Из Института за јавно здравље Војводине су навели да није у питању пропуст запослених, већ такозвани „период прозора“ од тренутка инфекције ХИВ-ом, који траје и до шест месеци и у ком је немогуће утврдити да ли је особа заражена.

– Пропуста у здравственој служби није било, што је утврђено након спроведеног епидемиолошког истраживања овог нежељеног догађаја. Ни код нас, ни у свету, не постоји такав тест који ће у овом периоду лабораторијски открити инфекцију – навели су портал 021 из Института.

Надлежни из Института су додали да уколико приликом попуњавања упитника пре сваког давања крви, добровољни давалац не наведе да је имао ризичну ситуацију током које се могао инфицирати, што у конкретном случају није било наведено, крв се обрађује и по потреби издаје за лечење.

У Институту су поручили да „не постоји бојазан да неко од грађана буде инфициран путем трансфузије крви овог добровољног даваоца“.

„Здравствени радници су обавестили даваоца о његовој инфекцији, након што је утврђено да је пацијенткиња инфицирана путем трансфузије“, навели су у Институту.

Еспресо.рс/Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велики конвој полиције иде из Новог Сада ка Београду (видео)

5 (4) На аутопуту из правца Новог Сада ка Београду данас око поднева снимљена је …

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend