fbpx

100 година од рођења патријарха Павла (видео)

0
(0)

БЕОГРАД – Изложба посвећена стогодишњици од рођења некадашњег патријарха Српске православне цркве Павла отворена је данас у Народној библиотеци у Београду.

Изложбу под насловом „Говорим, а ћутим“ чине, пре свега, књиге из личне билблиотеке патријарха Павла, коју чини око 9.000 књига, а изложено је њих 108.

Библиотека се налази у манастиру Светог арханђела Михајла у Раковици, код Београда, где је бивши патријарх и сахрањен, а под окриљем је патријаршијске библиотеке.

Поред црквених и теолошких књига чине је и бројна дела из области филозофије, уметности и историје. Поједине књиге је укорициоо лично патријарх павле, а посебно занимљиве су и посвете бројних званичника или црквених великодостојника.

Изложбу је отворио наследник патријарха Павла на челу Српске православне цркве Иринеј, који је указао на то да је његов претходник био веома важан српску цркву и народ.

„На челу цркве био је у веома критичном тренутлу. Баш такав човек је био потребан таквом времену – одмерен и сталожен. Ниједна његова реч није била излишна или сувишна“, казао је Иринеј.

Он је Павла описао и као веома дисциплинованог поглавара, који није опраштао крупне грешке свештенства и владао се према црквеном закону.

Управница Народне библиотеке Светлана Јанчић истакла је да је изложба брижљиво припремана две године, и да је уложен велики труд да би се достојно представила тако велика личност.

 

ртв.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Патријарх Павле: Неће бити опасно…

0 (0) Без коментара. Да ли је овај текст користан? Кликните на звезду и оцените! …

Патријарх српски господин Павле: Не позивајте Србе на шиптарске изборе

0 (0) Његовом Превасходству Томиславу Николићу, председнику Републике Србије и Његовом Превасходству Ивици Дачићу, председнику …

2 Коментара

 1. Д В Е Р И ЋЕ БИТИ ЖИВИ ШТИТ ЗА ПРЕЗАДУЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ У БОРБИ ПРОТИВ ХАРАЧЛИЈА

  Чачак – На конференцији за медије у Чачку, Бошко Обрадовић је изјавио да ће Покрет Двери стати у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот.

  Србијом влада бела куга, годишње 35.000 људи више умре него што се роди, имамо испод једног детета по брачном пару, 20% брачних парова не може да има деце, имамо огроман број абортуса и болести зависности као што су наркоманија и алкохолизам, по просечној старости становништва један смо од најстаријих народа у свету… Огроман број људи остао је без посла у пљачкашким приватизацијама, домаћи предузетници не могу нормално да раде због зеленашких банкарских камата и укинутих царина на увоз стране робе, породице на селу не могу да опстану јер нема никакве подршке домаћој пољопривреди, труднице и породиље су грађани другог реда, породице са више деце су заборављене и препуштене саме себи, највећи број пензионера има срамотно мале пензије…

  У вишесатном премијерском експозеу садашњег председника Владе Србије Александра Вучића не помиње се реч породица нити постоји било какав елемент породичне политике. У Влади нема Министарства за бригу о породици нити програма подршке рађању, младим брачним паровима, породичним предузећима, повратку породица на село… Напротив, Влада Србије планира смањење плата и пензија, и шаље приватне извршитеље да одузимају имовину породицама које не могу да плаћају своје рате за кредите или дугове за комуналне услуге… Али, за исто то време Влада Србије уме да брине о промоцији идеологије хомосексуализма у Србији, тако што финансира геј параде и хомосексуализам промовише преко уџбеника сексуалног образовања који је ушао у школе у северној Србији, док обуке за бригу о хомосексуалцима пролазе све Полицијске управе и Центри за социјални рад у Србији. Државни буџет, просвета, МУП и социјална политика тако се стављају у функцију промоције хомосексуализма. Промоција хомосексуализма постаје државни пројекат који од геј параде води директно до законског признавања хомосексуалних бракова и могућности да такви парови усвајају децу.

  Измишљени и са Запада наметнути проблем парадирања маргиналног броја хомосексуалаца и њихових лобија који живе од политичког хомосексуализма постао је тако важнији државни посао од свих породичних тема које живот значе милионима људи у Србији. Права друштвена и политичка тема данас је породична тематика и покушај да се стане на пут општем сиромаштву, незапослености, пропасти домаће привреде и смањењу броја становника у Србији. Одбацујемо тему геј параде и права хомосексуалаца као небитну и непристојну тему у времену када многе породице не могу да преживе под ударом социјалних проблема и тензија.

  Зато је Покрет Двери предложио доношење Закона о заштити презадужених породица којим би им био отписан део дугова, нико не би могао да им одузима људско право на породични дом и основна средства за живот, био би им омогућен нови финансијски почетак и репрограмирање преосталих дугова. Ово је законско решење које познају многе државе света. Покрет Двери стаће у заштиту свих презадужених породица којима приватни извршитељи одузимају основну имовину и средства за живот. Позивамо све којима држава прети да их остави без породичног дома да нам се јаве и живим штитом бранићемо њихове домове од одузимања. Нико нема права да одузима основно људско право као што је право на породични дом и минимална средства за живот. Као политички покрет породичних људи осећамо обавезу да станемо у заштиту свих оних који су презадужени, а којима прети одузимање породичног дома од стране банака, пореских управа или корумпираног правосудног система.

  Инфо служба Покрета Двери

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *