fbpx

Министарство просвете одбило захтев ђака, наставника и директора гимназије у Раковици да понесе име патријарха Павла

0
(0)

Захтев родитеља, ђака, наставника и директора Петнаесте гимназије у Београду да понесе име патријарха Павла – одбијен је! Са њиховим предлогом сагласиле су се и локалне власти општине Раковица и представници Српске православне цркве, али не и министар просвете др Срђан Вербић. Захтев раковичке гимназије стигао је у Министарство пре више од пола године, а један од главних аргумената био је и то што је гимназија у истој општини као и манастир Раковица, где је патријарх често боравио, а на крају је ту и сахрањен.

Ипак, просветне власти процениле су да гимназија мора да има још неки аргумент да би понела име патријарха Павла.

„Потребно је да школа има специфичне активности које би указивале на то да негује дух великана какав је био патријарх Павле“, кажу у Министарству просвете.

Ово је други пут да Министарство одбија предлог да се нека школа назове по патријарху Павлу. Пре неколико година исто је тражила ОШ “Раде Драинац” у Борчи.

И док патријарх још није заслужио школу или школа патријарха, у Дојевићима крај Новог Пазара припремају се увелико да ОШ “Растко Немањић Сава” постане ОШ “Халифа бин Зајед ел Нахјан”, по председнику Уједињених Арапских Емирата.

Новоизграђени вртић у истом граду требало би да се зове Абу Даби. И њима је “запело” код Министарства, али ако унесу довољно арапског духа можда им предлог буде и одобрен. Овај захтев свакако ће сачекати наредног министра просвете, јер предлог још није ни стигао у Вербићев кабинет, потврђено је “Новостима”.

Одлука да се Свети Сава скине са трона, а на њега постави председник УАЕ донета је прво на школском одбору, а потом једногласно потврђена у Скупштини Новог Пазара, као знак захвалности за донацију од седам милиона евра за школу, вртић и дијагностички центар. Осим школе и вртића, и здравствена установа, предложио је амбасадор УАЕ, ваљало би да понесе име оснивача ове државе. Председник Мехо Махмутовић прокоментарисао је да не види ништа спорно да се школа зове по донатору.

А да би се страсти колико-толико смириле, Свети Сава, истина са световним именом Растко Немањић, преселиће се у другу школу. По њему ће се назвати ОШ “Александар Стојановић Лесо” у Дежеви, родном крају Светог Саве. Тај предлог стигао је у Министарство просвете, потврдила је “Новостима” Светлана Бокшан Радошевић из сектора за основно образовање, али ни о њему се још није расправљало.

У Министарству тренутно постоји неколико захтева. ОШ “Живојин Жика Поповић” у Раброву затражила је у јуну да понесу име Милутина Миланковића. Засад ће само једна школа засигурно имати ново име од септембра – ОШ “Селаковац” у Новом Пазару. Њима је одобрено да се назову ОШ “Авдо Међедовић”, по епском песнику и гуслару.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Покренут поступак за смену директора школе због злоупотребе деце у СНС кампањи

5 (3) Директор Основне школе „Вук Kараџић“ у Поточцу, Радиша Јовичић, како се види на …

Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику

4.5 (2) ИАКО велики број осмака у Бачкој Тополи жели да се образује за туристичко-хотелијерску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *