Свет

300 МИЛИОНА ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА, ГРАДОВИ ПОСТАЈУ АРЕНЕ БОРБЕ ЗА ОПСТАНАК! Сви сада размишљају само о jeдном потезу!

Од марта до маја Њујорк је напустило 420.000 људи и то најбоље сведочи да је пандемија коронавируса пипке пустила у све сфере друштва. Да ли је податак из Њујорка најава да је дошао крај познатом тренду – миграцијама које су у последња два века ишле само у једном смеру, из села и мањих места у велике градове. Креће ли велики повратак?

С обзиром на податак Међународне организације рада при УН, да је само од априла до јула без посла у свету остало 300 милиона људи, а само у Америци државну помоћ тражило 40 милиона оних који су остали без посла, не чуди талас напуштања великих градова.

Шта човек без посла, или са знатно смањеном платом, може да тражи у великим градовима са великим издацима за закупнину стана или пословног простора и са трошковима живота које не може да подмири. Највећи број држава је међу првим мерама имао помоћ онима који су остали без посла, али она, јасно је, не може да траје у недоглед и биће све мања.

Велики повратак из градова у провинцију

– Наш посао цвета! У поређењу с прошлом годином и од избијања пандемије имамо 350 одсто више захтева – изјавила је посредница за продају некретнина у Њујорку, Алисон Бернстајн. И док су, како каже, људи пре желели да нађу своје место у Њујорку сада је обратно, желе да оду.

Да ли је то тренутно, или је коронавирус који је за кратко време покорио цео свет, натерао људе не само да другачије размишљају о финансијама, него и о животу, животним приоритетима, навикама.

Демографи кажу да је ипак ово сувише кратко време и да имамо мало података да би на основу тога могли да се извлаче закључци. То што сада знамо је, како је речено за медије, више утисак, а подаци о промету некркетнина су тек један од елемената неопходних за озбиљну анализу, јер је мењање места боравка ипак сложено да би тако лако постало масовна појава.

Одлазак из града значи и смањење трошкова

Професор на Филозофском факултету у Београду, социолог Војислав Вулетић каже да је поготово у великим градовима на западу добро плаћен посао услов конфорног живота и да нестабилност у приходима, какве сада причињава пандемија, такав живот може да сруши као кулу од карата.

Први начин да се изборите са тим је да смањите трошкове, што чините тако што одлазите из великих градова, каже он за Спутњик, али и додаје:

– Људи, не само у САД, доводе у питање смисао живота у граду у ситуацији када нису свакодневно везани за посао. Јер, због ове ситуације немају оно што им град иначе нуди, колективне манифестације, позоришта, биоскопе, изложбе, оно што град чини атрактивним – каже наш саговорник.

Или, како би то Њујорчанка Берстајн рекла: „Живиш у граду јер желиш да будеш у граду, али кад све буде затворено и нестане читава култура живота, онда је веома тешко“.

Информер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!