Аналитика

Украјинска криза и систем међународне безбедности (први део)

Тек започета 2015. година несумњиво ће постати једном од кључних година у новијој историји у систему међународне безбедности и свих кључних фигураната у међународним односима. Криза у Украјини не само да је показала несавршенство постојећих глобалних механизама за спречавање и регулисање конфликата, него је и показала неспособност тих механизама да се супротставе агресивној политици појединих актера на светској геополитичкој сцени – пре свега САД и њених најближих европских савезника.

“Неуспех покушаја да се спречи ескалација ове кризе показала је да су неопходни много интензивнији политички напори држава-учесница – поготово по питању наше разраде ефикаснијих инструмената за спречавање сукоба” – изјавио је крајем 2014. године први потпредседник и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.[1]Његова земља је од 1. јануара 2015. године постала председавајући ОЕБСА и сада мора да се директно бави регулисањем сувише јаког и сувише опасног конфликта (па тако и за менталитет самих Срба) који подсећа на трагичну балканску колизију из 90-их година прошлог века.Српска влада већ је изјавила да као свој први приоритет у оквирима ОЕБСА види регулисање “кризе унутар Украјине” – самим тим суштински признајући одлучујућу улогу спољашњег (западног) фактора у њеној ескалацији.

Колико могу бити ефикасни напори ОЕБСА и конкретно Србије у насталој ситуацији?

Пре свега се мора истаћи да је ова организација последњих месеци исказала мање претензија у контексту украјинске кризе него УН, ЕУ и посебно НАТО.

Управо су посматрачи из ОЕБСА – за разлику од представника Брисела и Вашингтона – у својим извештајима покушали да пруже много уравнотеженију слику свега произашлог.У извештајима посматрачке мисије ОЕБСА било је речи и о чињеницама грубог кршења Минског споразума од стране Кијева и о артиљеријском гранатирању Донбаса од стране украјинских војника, као и о одсуству доказа о наводном учешћу Русије у унутарукрајинском сукобу. Увелико захваљујући посредничким напорима ОЕБСА према становницима блокираног Донбаса почела је да пристиже руска хуманитарна помоћ. На крају, у документима ОЕБСА одсутна је и та сама “санкцијска” реторика и пракса која је практично заблокирала сарадњу Русије и Запада по другим међународним каналима – укључујући и УН.

И ево сада неутралну Швајцарску (која се ипак налази у тесној политичкој и финансијској вези са ЕУ), на месту активног председавајућег ОЕБСОМ сменила је Србија. Та земља није из прича упозната са међуетничким и грађанским ратовима и са сукобом два темељна принципа међународног права (право народа на самоопредељење и право на територијални интегритет државе) и са механизмима санкција и са теоријом и праксом “обојених револуција”. Поред тога, последњих година (још пре кризе у Украјини) Србија је била принуђена да практично балансира између два центра моћи у савременој Европи (Русија и ЕУ), тежећи да обезбеди своје национално-државне интересе не желећи притом да “спаљује мостове” ни са Москвом ни са Бриселом. Нема сумње и да ће посредничка делатност Србије на челу ОЕБСА представљати наставак трагања за тим најужим путем између “Сциле и Харибде”, Истока и Запада, који је јасно уочљив у српској политици још од времена “позног Слободана Милошевића”.

Да ли ће све горе речено помоћи самој Србији и целом ОЕБСУ да реанимира старе и развије нове ефикасније механизме за решавање кризе око Украјине и у целој Европи? У руском МИП-у по том питању су већ изјавили да од српског председавања очекују “избалансирану линију која обезбеђује узимање у обзир позиције свих држава-учесница у складу са мандатом актуелног председавања ОЕБСОМ”.

У Москви су уверени да “у садашњим условима у први план избијају задаци везани за тражење пута за излазак из кризе европске безбедности у оквирима процеса “Хелсинки плус 40”, садејства у регулисању кризе у Украјини, стварања услова за хармонизацију интеграцијских процеса и јачања традиционалних вредности на простору ОЕБСА”.[2]

И Италијан Алберто Занијери, генерални секретар те организације, веома оптимистички гледа на ситуацију насталу у ОЕБСУ (он има богато искуство управо у регулисању кризе на Балкану): “Србија одговара критеријумима часног посредника у том конфликту”. Према његовим речима, неутрални посредник у таквим ситуацијама увек изазива претензије са свих страна у конфликту, но, само тако се и могу постићи резултати.[3]

Треба узети у обзир да се списак изазова за систем европске безбедности у Европи данас не ограничава само на Украјину. И примирје у Нагорно Карабаху као никад је блиско прекиду, тесно је повезано са ситуацијом око Украјине и стање у Придњестровљу, пажљиво прате развој догађаја и у свим другим потенцијалним конфликтиним зонама на целом европском пространству – у првом реду у Каталонији и Баскији. Што се тиче перманентне социјално-економске кризе у Грчкој, она већ директно прети да постане “меки брух” за еврозону.

Одговор на горе постављено питање директно зависи и од тога да ли ОЕБС као организација може поново – као средином 70-их година – функционисати као суштински јединствени пуноправни терен за дијалог свих европских држава које улазе у њега, а такође и САД и Канаде.На друге механизме и институције слабије је надање. Као да ЕУ схвата погубност свега овога што се дешава са Украјином, но свецело се орјентише на САД. А код Вашингтона на украјинском пространству постоје два главна циља која су у директној супротности са интересима Европљана: као минимум, блокирати достављање руског гаса у Европу и самим тим натерати Европљане да купују скупље америчке енергетске ресурсе, а као максимум, претворити Донбас у полигон за експлоатацију уљних шкриљаца. УН и њен СБ по дефиницији могу одобрити само оно што је на међународној арени већ усаглашено – али никако да се разради усаглашено решење. Па и Савет Европе и његов ПАСЕ већ се некако и не доживљавају озбиљно.

Тако да преостаје ОЕБС са својим мониторингом и посредничким форматима, који су разрађени још приликом конфликта у Придњестровљу и Закавказју.Постојећи Мински споразум о Украјини – животно је потребан, али је крајње недовољан. Неопходна је одлука која је разрађена уз учешће свих заинтересованих страна, ојачана потписима виших представника учесника у конфликту и већ после тога утврђена на нивоу УН. Преседан је добро познат и Београду и Бриселу. Тај Дејтонски мировни споразум за Босну и Херцеговину из 1995. године, не само да је успоставио пуно примирје, него је и створио основе за нову босанску државност, утврдивши између осталог права босанских Срба и Хрвата да ступе у посебне (у том смислу и трговачко-економске) односе са суседним “рођачким” државама. Да, последњих година се “дух Дејтона” покушао ревидирати а дејтонске основе БиХ преформатирати.Међутим, управо је дати модел постао изгледа једини пример позитивног регулисања крвавог сукоба у новијој историји Европе – који има тако јасну аналогију са свим што се данас догађа у Украјини и око ње.


[2] ТАСС 19.12.2014 06:02

[3]www.dw.de/a-18164108

 

Петар Искандеров, Фонд стратешке културе

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!