БезбедностСрбија

Шта крије ВОА

Шефови тајних служби БИА и ВОА у време рада Јовањице морали би много тога да објасне, не само јавности већ и истражитељима, а пре свега какву је комуникацију Предраг Колувија имао са шефовима тајних служби.

На друштвеним мрежама ових дана појавио се документ којим се потврђује да је првооптужени за Јовањицу Предраг Колувија припадник Војнообавештајне агенције (ВОА).

У питању јесте документ који је пронађен на Јовањици и део је доказа у поступку за Јовањицу 2, али се у оптужници наводи да је реч о фалсификату за који се терети првооптужени Колувија и оптужени припадник Првог војнообавештајног центра ВОА Саша Вујисић који је у бекству.На сајту ВОА, убрзо по објављивању овог документа на интернету, појавило се саопштење у коме се наводи да је у питању фалсификат.

Занимљиво је да се ВОА није оглашавала поводом садржине документа који је објавио БИРН, а који открива да је Колувија имао интензивну комуникацију са директором ВОА Зораном Стојковићем и да је организовао његов састанак са секретаром македонске владе Драгом Рашковским.

ВОА се није огласила ни поводом тога да је њен припадник Вујисић, оптужен за Јовањицу, остао и напредовао у ВОА након што је кривично осуђен 2017. Колувију, који се оптужницом терети да је користио овај фалсификовани документ, то није спречило да на Твитеру напише одговор онима који деле фотографију тог документа:

Вештачење је доказ да непријатељи Србије нису довољно кадри да ваљано фалсификују… Наводи оптужнице нису спречили ни његовог адвоката Владимира Ђукановића да реагује на Твитеру, тврдећи оно што и тужилаштво, да је реч о фалсификату, само прећуткујући да се за то терети и његов клијент.

Шта крије ВОАНа почетку оптужнице за Јовањицу 2 пише: „Саша Вујисић припадник ВОА имао је задатак да обезбеђује услове за лажно представљање организатора ОКГ (организована криминална група).“

А као организатор означен је Колувија. У оптужници се Вујисићу ставља на терет да је: „У својству службеног лица – припадника ВОА на дужности референта за опште послове у Првом војнообавештајном центру ВОА унео неистините податке у службену исправу, коју је потом оверио службеним печатом Првог војнообавештајног центра ВОА“.

Затим се описује садржина тог фалсификованог документа – да је директор ВОА Зоран Стојковић овластио Колувију у својству потпуковника на дужности референта за оперативне послове ВОА да извршава све задатке везане за, како се наводи, сарадника Миодрага Познана.

Да је у питању фалсификат тужилаштво се у оптужници позива на вештачење Националног центра за криминалистичку форензику од 6. јуна 2020, којим је, како пише, „утврђено да се на месту предвиђеном за потпис директора ВОА не налази аутентичан потпис...“ За печат се наводи да је окривљени Вујисић био задужен Записником о примопредаји докумената и покретних ствари у Првом војнообавештајном центру, те је тако искористио њихов печат. Колувији и Вујисићу је због документа стављено на терет и кривично дело фалсификовање исправа.

У делу оптужнице који се односи на првооптуженог Колувију такође се описује спорни документ који је нађен у канцеларији управне зграде на Јовањици.

„Од Саше Вујисића преузео је кожну фасциклу плаве боје са натписом `Војнообавештајна агенција` са лажним решењем СП број 142-46 од 21. 10 2019“, описује се како је Колувија дошао до фалсификованог документа. У оптужници се наводи и за шта је Колувија користио фалсификовани документ.

Пише да је Миодраг Познан, са надимком Столар, који се спомиње у документу као сарадник ВОА за кога је Колувија задужен, био осуђен 30. септембра 2019, тада неправоснажно, у Вишем суду у Врању због дроге канабиса (28 килограма) која, како тужилаштво наводи, потиче са Јовањице. Познан је ухапшен са дрогом са српске стране на граничном прелазу Прешево са Македонијом 12. јуна 2019.

У оптужници се наводи да је Колувија носио тај документ, када је са Вујисићем ишао у Ниш да код Н. Н. особе издејствује укидање те пресуде за Познана. Као доказ наводе се и поруке које су оптужени размењивали. „У суботу идем са Совом (што је надимак за Вујисића) до тих у Ниш. Не вреди, морам ја лично.

Не може без пара. Упорно им говорим то“, порука је којом се Колувија обратио једном од својих сарадника. У оптужници пише да је Колувија био изричит да у Ниш иде као „Совин (Вујисићев) начелник“ у ВОА.

Миодраг Познан, коме се судило у Врању за марихуану, у поступку за Јовањицу саслушан је само као сведок и део његовог исказа је препричан у оптужници.

Он је описао да познаје Колувију и највише оптуженог Славишу Милинковића, који га је посећивао док је био у притвору. Пресретнуте су поруке које је оптужени Славиша Милинковић слао Колувији након посете Познану.

Био код њега. Све је како треба. Ништа ни са ким није причао – цитира се у оптужници порука коју је Милинковић упутио Колувији. Наводи се и пресретнута порука коју је Колувија упутио оптуженом припаднику БИА Александру Тошићу: „Био је Славче код Столара. Ни са ким није причао. Чисто да знаш.“

Тужилаштво у оптужници објашњава да је Колувија обавестио сарадника из БИА да је Славиша Милинковић био код Познана, који му је рекао да са тужиоцима и полицајцима није причао о дроги коју су му нашли. Миодраг Познан Столар је у свом сведочењу тврдио и да не зна да се на Јовањици, на којој је иначе био, гајила марихуана.

Међутим, у оптужници за Јовањицу цитира се и Колувијина порука: „Ова моја полудела. Морао сам се вратити кући. Тражи развод брака. Једва сам је мало смирио. Причали њој за Столара, будале, и она се усрала за себе и дете. Тражила да живим свој живот далеко од њих.“

Тужилаштво за ову поруку тврди да доказује да је канабис пронађен код Познана са Јовањице. Такође се тужилаштво позива и на изглед пакета са марихуаном који су пронађени код Познана, који је исти као и код пакета за које је утврђено да потичу са Јовањице.

Цитира се и пресретнута порука Колувије оптуженом Радовану Бојовићу из МУП-а: „Је л’ си сигуран да четвртаци нису пратили Столара (примедба новинара: припадници 4. одељења београдске полиције који су открили Јовањицу и ухапсили Колувију).

Шта крије ВОАМеђутим, каква је улога ВОА у Јовањици, осим преко оптуженог Вујисића, није познато. Постоји само одговор ВОА тужилаштву у коме тврди да Колувија није био њихов припадник ни сарадник.

ВОА не одговара на документ, који је открио БИРН, да је Колувија имао интензивне контакте са шефом ове војне тајне службе Зораном Стојковићем, као и да је у лето 2019. организовао састанак између директора ВОА и тадашњег генералног секретара македонске владе Драга Рашковског.

Према документу, састанак је организован у кафани Мрак у Нишу и њему је, осим Рашковског и Стојковића, присуствовао и Колувија. Стојковић је раније био војни изасланик у Москви, а да буде директор ВОА ургирао је те 2016. одлазећи министар одбране Братислав Гашић.

Подсећамо да је Гашић, сада као министар полиције, признао да се као шеф БИА једном дописивао са Колувијом за дан ове тајне службе. Међутим, инспектор Душан Митић, припадник 4. одељења које је открило Јовањицу, сведочио је недавно да је комуникација Гашића и Колувије била много садржајнија.

Директор ВОА Стојковић био је у интензивном контакту са Колувијом док је министарство одбране водио Александар Вулин, који је као министар рада окопавао на Јовањици. Телефони Гашића, Вулина и директора ВОА никада нису вештачени нити су они саслушани поводом ових сумњи.

Иначе, и Саша Вујисић, оптужени припадник ВОА у бекству, напредовао је након што је 2017. по споразуму о признању кривице осуђен за утају пореза.

У том поступку он је био првоокривљен као припадник организоване групе која је извела финансијске преваре. Посао је изгубио тек у јануару 2020, након хапшења Колувије и бекства из земље.

Отпуштен је јер се пет дана заредом није појављивао на послу. У оптужници се цитира одговор ВОА и Министарства одбране, после хапшења Колувије 14. новембра 2019. и проналаска спорног документа, да је особа одговорна за печат (за шта се терети Вујисић) премештена на друго радно место и да је наређена провера да ли је почињен дисциплински прекршај.

Касније Министарство и ВОА одговарају тужилаштву да је Вујисић заправо наставио да ради у центру за дипломатско усавршавање оперативаца ВОА. То је можда чак било и унапређење.

Према наводима из оптужнице, тужилаштву је на крају достављена наредба Министарства одбране да је покренут дисциплински поступак против Вујисића 2. децембра 2019, када је и њему уручена та наредба. Такође је достављена и наредба од 10. јануара 2020. да је Вујисићу престала служба 11. децембра 2019.

Шефови тајних служби БИА и ВОА у време рада Јовањице морали би много тога да објасне, не само јавности већ и истражитељима. Будући да се то не дешава скоро четири године од хапшења Колувије, а да се сумње само умножавају, постаје очито да имају и шта да крију и разлог зашто то раде.

Вук З. Цвијић, НИН

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
ОзонПресс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!