Србија

Високи гост на ниском нивоу

Подршка реформама које спроводи српска влада и промоција Србије као “фактора мира и стабилности у региону где је добро инвестирати” представљани су као главни резултати тродневне посете премијера Александра Вучића САД.

До Вучићевог сусрета са Џозефом Бајденом, међутим, није ни дошло, јер је потпредседнику САД од канцера преминуо најстарији син Бо. У почетку су српски медији најављивали да ће и поред породичне трагедије Бајден примити Вучића, али то се није десило.

– Господин Бајден због своје велике личне трагедије није ни у Белој кући ни у Вашингтону, већ у Делаверу, али ћемо видети да ли ћемо ми можда имати прилику да одемо до Делавера да изразимо своје саучешће, своје поштовање због смрти и трагедије Боа Бајдена, великог америчког човека, како они кажу. Вероватно би био и будући председник да се ова трагедија није догодила – коментарисао је Вучић за РТС непријатне околности.

Према свецу и тропар

Због подсмешљивог тона којим се по интернет форумима описује Вучићев поход у Вашингтон, од тога да га је “примио чувар Беле куће”, па све до увреде да је “генерални спонзор посете вазелин”, домаћи аналитичари су настојали да уозбиље значај прве премијерове званичне посете САД.
– Највећа добит је наставак дијалога иако у медијима провејава да премијер није добио адекватне саговорнике. Политички односи са малим земљама се увек реализују на средњим нивоима. Саговорници су и те како релевантни, а посета је успела – оценио је бивши амбасадор у Немачкој Иво Висковић за РТС, уз опаску да “по свом опсегу посета није историјска”.

Бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић примећује да је можда, с обзиром на све околности, а нарочито на породичну трагедију домаћина, посету требало одложити.

– За неко боље време, када би дијалог био потпунији и на адекватнијим нивоима – каже Јовановић за “Вести”.

Уместо Бајдена, премијера Вучића је у Белој кући примила Обамима саветница за безбедност Сузан Рајс, позната по оштрим наступима у време када је била амбасадор у УН.

Притисак на Берлин

Осим да ће Американци од Вучића захтевати окретање од Русије и дистанцирање од Милорада Додика, уочи “историјског” пута било је најава да ће Вучић од САД тражити да изврши притисак на Немачку како би ЕУ коначно отворила преговарачка поглавља са Србијом.
– Не знам колико ће се Европи и Немачкој да свидети наше мољакање Вашингтона да притисне Берлин да отворе поглавља, поготову јавно махање с тим – примећује Живадин Јовановић, констатујући да Европљани то могу третирати као “повреду достојанства и принципијелне самосталности ЕУ”.

У недостатку боље рангираног саговорника, српски медији су Рајсову “окитили” као трећу особу по важности у Обаминој администрацији. Судећи по сатницама на Вучићевом Твитер налогу, премијер се није много задржао код саветнице.

У 6.22 је окачио твит како стоји испред Беле куће и иде на састанак, а већ у 7.17 је имао времена да напише: “Добар и користан састанак са Сузан Рајс о будућности Србије, њеном еворпском путу. Србија може да рачуна на подршку САД.”

 

Ј. Арсеновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!