Србија

Мигранти: Улазак у Србију? Без проблема

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, у последње две недеље кроз то место прошло је око 10.000 миграната.

Иако је погранична полиција повећала број припадника и возила с термовизијским камерама, мигранти и даље проналазе путеве за улазак у нашу земљу.

Мигранти и даље долазе у Прешево. Сваког јутра двориште џамије у прешевском селу Миратова,ц које се налази на самој граници са Македонијом, препуно је миграната, углавном из Сирије и Авганистана.

Током ноћи подељени у мање групе, они успевају да заобиђу и патроле и камере.

“Нисмо имали проблема на граници, дошли смо овде без икаквих проблема”, наводи један од миграната.

У различитим тумачењима пута кроз Македонију, једни говоре да су се задржали два сата, поједини кажу само сат, док у Србији проводе и по неколико дана.

Појачане патроле Граничне полиције успевају само део миграната да врате са границе.

“Не знамо тачно колико је ушла, она лица која нађу начина да прођу поред наших патрола, државна граница је тешко да се херметички затвори, то нама није ни циљ“, каже Драган Лазаревић из Граничне полиције.

Додатну контролу границе, поред наших припадника граничне полиције, обављаће и мађарски полицајци из возила са термовизијским камерама. Мађари нису имали одобрење да дају изјаве медијима.

У Прешеву највише миграната дан проведе чекајући формуларе испред полицијске станице. Црвени крст за све њих успева да обезбеди храну и воду.

Припадници Граничне полиције контролишу 100 километара границе са Македонијом, али је најугроженији појас од села Миратовац до званичног граничног прелаза у дужини од 15 километара. Полиција сваког дана врати између 700 и 1.000 миграната.

“Тај број се не смањује, све је већи, данас смо хтели да скинемо шатор, али ћемо оставити због кише“, истиче Ахмет Халими, секретар Црвеног крста у Прешеву.

Адаптација објекта некадашње дуванске индустрије у Прешеву, у коме ће бити отворен Центар за прихват миграната, приводи се крају.

Како је најављено, у њему ће већ за два дана бити смештени први мигранти.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Осим те “свемоћне” термовизије, хоће ли погранична полиција, или војска, да постави пешачке радаре и возила-хеликоптере за брзо реаговање, да се реши питање техничког обезбеђења државне границе и хоће ли ЕУ-ропска унија у томе да учествује, као и у изградњи прихватилишта???
    У Нишу постоји “неки” центар за ванредне ситуације.
    Ако ова ситуација није ванредна, онда не знам шта би било.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!