Економија

Цена струје обара све рекорде

ЛЕДЕНИ дани тресу берзе струје широм Европе, па и у Србији. Електрична енергија је у нашем региону забележила историјске вредности и њена цена се за само неколико дана утростручила. Са 50 евра колико је мегават коштао на берзи крајем прошле недеље, претходних дана је “планула” на 150 евра. На мађарској националној берзи цена је у једном тренутку достигла и 300 евра.

Према речима Милоша Младеновића, директора “Сепекса”, Српске берзе струје, раст цена електричне енергије је почео у понедељак.

– Већ у уторак цене електричне енергије достизале су историјски максимум – каже Младеновић. – Раст цена је последица ужасно велике тражње за електричном енергијом у читавом региону. Узроци оваквих померања на тржишту су изузетно ниске температуре, али и суша у регииону па је смањена производња у хидроелектранама. Очекујемо да ће се ситуација смирити са стабилизацијом временских прилика.

Првог радног дана ове недеље мегават је на берзи коштао 120 евра, у уторак је достигао 150, а јуче је цена електричне енергије пала на нешто испод 100 евра. Сатни приказ промене цене струје на берзи показао је да је око 18 часова у уторак мегават “нагазио” и 200 евра, док јој је на Мађарској берзи у истом тренутку вредност износила читавих 300 евра.

Због изузетно ниских температура потрошња електричне енергије из дана у дан је све већа. У ЕПС, ипак, уверавају грађане да је снабдевање електричном енергијом у Србији стабилно и да сви системи нормално функционишу упркос мећави и леденом таласу.

Почетком недеље потрошња је порасла за 15 одсто, а у уторак је “Електропривреда Србије” испоручила 136,8 милиона киловат-сати електричне енергије грађанима и привреди Србије, што је за 18 одсто више од просека за ово доба године. Толико струје “изгорено” је и јуче. Потрошња се опасно приближила рекордима који су забележени у зиму 2012. када је дневно ЕПС слао више од 140 милиона киловат-сати.

СТАБИЛНО

– “ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ” је предузела све мере да се обезбеди континуирана производња угља и електричне енергије и у тешким зимским условима – кажу у ЕПС. – Број корисника који је током јучерашњег дана имао прекиде у снабдевању мањи је од 0,0005 процената од укупног броја купаца. У веома тешким снежним условима стабилна је производња угља на колубарским и костолачким коповима, а нема проблема ни у производњи електричне енергије у термо и хидроелектранама. Монтерске екипе су у пуној приправности и у најкраћем року излазе на терен у случају кварова и прекида.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!