Србија

Не скрнави српске светиње нашминкани ВЕЛЕИЗДАЈНИЧЕ, Тача и Рама те чекају да им правиш аутопут!

Председник Владе Србије Александар Вучић предводиће у недељу централну државну церемонију поводом стогодишњице подизања Топличког устанка.

Државна церемонија ће бити одржана код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља, саопштено је из владе.

Након верског обреда, у 12.00 часова ће бити положени ловорови венци и одате највише државне и војне почасти.

Председник Владе ће се том приликом обратити присутнима, после чега ће обићи поставку “Топлички устанак 1917 – 100 година после“ у Народном музеју Топлице.

Церемонији ће присуствовати и председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, председник Републике Српске, Милорад Додик, министри у Влади Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, представници дипломатског кора, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, и проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату, подсећа се у саопштењу које је упутило Министарство рада.

Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину. То је био једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Српски јунаци у Топличком устанку су уградили своје животе за нашу слободу !

    Слава им !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!