fbpx

У „Азотари“ смањене плате за 25 одсто

0
(0)

ЗАПОСЛЕНИ у панчевачкој „Азотари“ мораће да пристану на плате смањене око 25 одсто. Иницијални разлог да „кресање“ зарада је квар у једном погону, због кога фабрика није радила нормално више од десет дана, а због чега је изгубљено око 100 милиона динара. Из менаџмента „Азотаре“ кажу да је до финансијског колапса у фабрици довела и чињеница да од ове године више не могу да купују гас – а да га не плате.

До квара је, о чему су „Новости“ писале, дошло прошлог месеца, када је стао погон амонијака, а купцима је уместо 40.000 тона, испоручено упола мање. Менаџмент фабрике је одлучио да минус мора да падне на терет радника.

– Још расправљамо са синдикатима колико ће умањење плате бити договорено – каже Миле Боснић, шеф службе за односе са јавношћу „Азотаре“. – Умањење ће бити за плате од марта до јуна, а износиће 20 или 25 одсто. Поред квара, нама је додатни проблем то што сада сваки гас који купимо од „Србијагаса“, морамо унапред да платимо. Тако не можемо финансијски да издржимо. Немамо више никакве субвенције од државе па је питање како ћемо убудуће пословати.

Од три репрезентативна синдиката, од преговора су ове недеље одустала – два. У синдикату „Независност“, који ће наставити да преговара са менаџментом, кажу да је првобитни план руководства био смањење зарада од 30 одсто.

– Рекли су нам да морамо да производимо 1.500 тона дневно, а због квара ми нисмо били у могућности да то испоштујемо – каже Петар Наумовић из сидниката „Независност“ у „Азотари“. – Првобитна идеја је била и да за фебруар добијемо умањење зарада, али то се противило колективном уговору. Ми немамо другу могућност сем да пристанемо да нам смање плату.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

ПРЕДЛОГ Синдиката хемије и неметала Србије, који је изашао из преговора, био је да сви запослени у фабрици у којој је просечна плата око 67.000 динара у наредна три месеца примају 42.000 динара и да им се након тога разлика рефундира.

Ипак, руководство је одбило ово мишљење. У овом синдикату помињу подношење кривичне пријаве против генералног директора због злоупотребе службеног положаја и кршења колективног уговора Закона о раду.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Сутра исплата последње рате „корона минималца“

5 (2) Исплата трећег „корона минималца” за око 1.055.000 радника у око 232.000 предузећа у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *