Хакери продају 800.000 мејл адреса корисника из Србије

На интернету кружи оглас за базу података и софтвер који служи за „бомбардовање“ електронских сандучића нежељеним порукама

По виртуалним сандучићима компанија у Србији ових дана кружи електронска пошта у којој се привредницима нуди 800.000 и-мејл адреса приватних лица, фирми, институција и удружења за 20.000 динара.

Овакве базе служе за рекламирање преко мејла, то јест слање нежељених или „спам“ порука корисницима. Највеће платформе за електронску пошту попут Гугловог џи-мејла или јахуа одавно су развиле алгоритмове који овакве мејлове препознају и одмах их складиште у „спам сандуче“, јер корисници због „бомбардовања“ нежељеном нису могли да виде своју е-пошту.

Међутим, људи који нуде 800.000 српских мејл адреса тврде да за то имају решење.

„На интернету је развијена читава наука да се спречи спам – да је то лако, сви би слали милионе мејлова сваки дан, рекламирајући своје фирме или политичке странке. Зато смо направили софтвер који добијате уз мејлове који омогућава масовно слање од своје куће“, пише у понуди. У њој се даље објашњава да поменути софтвер ради тако што користи спољне сервере и-мејл провајдера и шаље једну поруку сваких 10-15 секунди, да би изгледало као да поруке шаље човек и тако био заваран алгоритам који препознаје „спамера“.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић, на питање да ли је оваква делатност легална, каже да то зависи од начина на који су мејлови прикупљени.

„Ако су и-мејл адресе биле објављене за контакт и путем рекламирања, онда не видим разлоге за кривичну одговорност. Ипак, уколико нису, већ се на други начин дошло у њихов посед, онда можемо разматрати евентуално постојање дела“, рекао је Стаменковић.

Коментаришући софтвер за „засипање“ мејловима који се добија уз списак, Стаменковић објашњава да уколико дође до додатних последица у виду успоравања или оштећења рада компјутера или мреже, може се разматрати кривична одговорност.

„Наиме, радило би се о неком од кривичних дела којим се индиректно спречава коришћење рачунара или рачунарске мреже“, казао је Стаменковић.

Данас

Актуелно

Све већи страх од афричке свињске куге у Европској унији

Страх у ЕУ расте због ширења афричке свињске куге, смртоносне и веома заразне болести животиња, …

Откривен вирус који омогућава упад у све верзије Windows

ПРОГРАМЕРИ компаније enSilo продемонстрирали су на конференцији Black Hat Europe 2017 нову методологију која омогућава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons