Европа

ЈУНКЕР НАПУСТИО ЛОНДОН ФРАПИРАН: Брегзит ће бити ДАЛЕКО ГОРИ него што мислимо

Најразорнији документ о Брегзиту затресао је Европу након вечере између Терезе Меј и Жан-Клода Јункера која је оцењена као потпуни фијаско. И док Меј негира такве наводе називајући их “бриселским трачевима”, франкфуртски “Алегмајне цајтунг” доноси детаље разговора сугеришући да би Брегзит могао бити “много гори него што било ко може да замисли”.

Постоји одређени семантички спор око тога да ли Берлин или Брисел подмећу приче. Лондонски политички новинари који се свакодневно сусрећу са циничним подметањима тешко да су у позицији да протестују, док су они немачки срећни да објаве било какву причу на штету британске премијерке.

Детаљи су, међутим, прави шок. Мејова је рекла Јункеру да Британија не мора да плати било какве неплаћене рачуне или обавезе. Премијерка је инсистирала на томе да сви преговори треба да остану строга тајна и изненадила се на његов коментар да ће морати да поднесе извештаје национланим парламентима. Уколико Британија напусти јединствено тржиште и царинску унију, добиће нижи статус, као “треће земље”, и од Турске, рекао је Јункер.

Јункер је подсетио Мејеву да је ЕУ правна конструкција, а не голф клуб, те да би узимајући у обзир дужину договора са Канадом или Хрватском, прошле године да се финализују ЕУ-УК трговински споразуми.

Она је рекла да би питање ЕУ грађана у Британији морало да буде готово до јуна. Како је истакла, то укључује здравствену заштиту, социјалну сигурност, што су надлежности владе. Штавише, УК и не поседује листу грађана ЕУ који се налазе у Британији.

Меј се позвала на бесмислене привремене преговаре око ЕУ правосудних и унутарполитичких мера и предложила да би то могао да буде модел за Брегзит напомињући да би Британија могла да изабере онакво јединствено тржиште какво јој се свиђа.

ЕУ тим напустио је Даунинг стрит у стању шока, пише франкфуртски медиј, а преноси британски Индепендент. Јункер је позвао Ангелу Меркел касно увече да изрази свој песимизам у вези са мањком знања или разумевања у Даунинг стриту око политике Брегзита коју предводе владе 27 ЕУ земаља – свака од њих је суверена и одговорна својим бирачима исто као Тереза Меј у Великој Британији.

Следећег дана, Меркелова је рекла у Бундестагу да Британија пати од “илузија” око Брегзита које су проистекле из увреда антиЕУ торијеваца и једнојезичних новинара који пишу за офшор штампу.

Оно што је изненађујуће јесте да су сви изненађени. Конфедерација доминантно центарлно десних конзервативних партија у ЕУ, Европска народна партија, објавила је оглас преко целе стране у “Политику” постављајући приоритете преговарања око Брегзита. То укључује: “Грађани ЕУ неће плаћати рачуне Британцима. ЕУ грађани неће прихватити британске блокаде. Прави ред преговора мора да се поштује.”

Денис Мекшејн, некадашњи британски државни секретар за Европу, пренео је своје утиске о односу ЕУ према Великој Британији и Брегзиту, стечене у посетама ЕУ земљама.

– У својим посетама седам земаља ЕУ у 2017, чуо сам све ове ставове од високих министара и званичника одговорних за преговоре о Брегзиту. У Берлину ми је речено да је Немачка месецима од Велике Британије тражила списак грађана ЕУ који бораве у тој земљи, а да одговора није било.

У Варшави ми је речено да Британија мора да испуни своје финансијске обавезе према ЕУ пре него што било какав договор о напуштању Уније буде реализован. У Лисабону ми је речено да упркос пријатељству с Енглезима које сеже уназад до 14. века, Португал сада размишља као и нејгови ЕУ партнери, којима остаје лојалан.

У Паризу су ми рекли да ће се граница померити на британски територију док ће царински центри бити постављени у свим француским лукама, како би се контролисао извоз из Британије, те да нема шансе да профит од трговине заврши у рукама земље која није чланица ЕУ.

У Даблину влада дубок страх да ће, уколико Велика Британија напусти царинску унију, доћи до постављања границе између Северне Ирске и Републике Ирске, на којој ће се проверавати сва роба која се буде преносила.

У једној од престоница ЕУ, главни преговарач о Брегзиту ми је рекао:

– Знамо да британски амбасадор шаље тачне извештаје о нашој политици према Брегзиту. Оно што не знамо је да ли те извештаје ико у Лондону уопште чита?

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!