Политика

Квислинг Дачић нема овлашћење да прича са Тачијем

О сутрашњем састанку премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу расправљало се у Скупштини Србије. Посланик Демократске странке Србије (ДСС) Петар Петковић изјавио је да премијер Ивица Дачић нема овлашћење да преговара са Тачијем, док бивши шеф тима за преговоре са Приштином Борислав Стефановић сматра да је “јако проблематично” то што није усвојена платформа о Косову на шта је реаговао председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун који је изјавио да “за сутрашњи састанак и није потребна платформа јер ће то бити само усаглашавање техничких детаља” с чиме се сложио посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић.

“Нити имамо платформу нити се о њој расправља. Не знам на основу чега председник Владе Србије одлази у Брисел да преговара када не постоји платформа а Скупштина га није овластила да учествује у разговорима са Тачијем”, рекао је Петковић новинарима у Скупштини Србије.

Он је навео да Дачић није овлашћен за разговоре са Тачијем, поготово што за косовског премијера постоје озбиљне сумње да је починио најтежа кривична дела и што је против њега Србија подигла оптужницу.

Петковић је рекао да Европска унија (ЕУ) не може да буде посредник у дијалогу Београда и Приштине јер је, како је навео, јасно да ЕУ ради на стварању независног Косова.

Посланик ДСС је додао да је потребно преговоре вратити у окриље Савета безбедности УН.

 Стефановић: Проблематичан састанак Дачића са Тачијем

Посланик Демократске странке и бивши шеф тима за преговоре са Приштином Борислав Стефановић оценио је данас да је јако проблематично што премијер Ивица Дачић други пут одлази на састанак са Хашимом Тачијем, а да, како је казао, фактички основни стратешки документ није урађен.

“Поставља се питање о чему се разговара и шта је садржина разговора. То је легитимно питање на које грађани Србије траже одговор”, рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

Он је истакао да јавност жели да зна шта садржи платформа о Косову и да није јасно на основу ког документа се воде разговори са представницима такозване независне државе Косово.  “Ако се разговара са Тачијем, што је у реду, питање је о чему се прича, али није јасно шта је наш план и шта желимо да постигнемо”, рекао је Стефановић.

 За сутрашњи састанак и не треба платформа

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да ће на сутрашњем састанку премијера Србије Ивице Дачића и Косова Хашима Тачија у Бриселу бити усаглашени технички детаљи за наставак дијалога Београда и Приштине.

“За тај састанак није потребна платформа јер ће то бити само усаглашавање техничких детаља за процес који ће уследити”, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Он је казао да ће у међувремену бити утврђена и платформа, коју како је навео, “очекује сваког дана”.

Према његовим речима, на сутрашњем састанку Дачића и Тачија требало би да се договоре “неке процедуре”, интензитет састајања и да се разговора о томе које би то теме биле на дневном реду, односно да се створе услови за почетак дијалога.

“Први састанак Дачића и Тачија била је нека врста исказивања намере да се жели да се разговара директно. Овај састанак (сутра) треба више да буде у радној варијанти”, рекао је Дрецун.

Ђурић: Не очекујемо ништа

Посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић рекао је данас да ће нови састанак Ивице Дачића и Хашима Тачија поново бити сведен на интерпретације
вечере, личних односа и на то шта је ко духовито рекао, а да суштинског помака неће бити.

“Баш због тога што је платформа тајна, што парламент није расправљао о њој, мислим да не можемо ништа да очекујемо од сутрашњег састанка”, рекао је Ђурић новинарима у Скупштине Србије.

Ђурић је додао да Србија нема усаглашен став о преговорима и да се наредних дана мора разговарати о платформи о Косову. “Већ је превише времена прошло. Најаве власти, која сваке недеље каже да ће следеће недеље бити готова платформа, очигледно више не функционишу ни у домаћој ни у међународној јавности”, рекао је Ђурић.

 

Вести, Србија Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!