Економија

Ове зиме грејаће вас цене: Дрва скупља 20%

Док се многи припремају за летовање, у домаћинствима која се греју на чврсти огрев увелико се размишља о набавци угља и дрва.

Продавци пелета кажу да овог огрева засад има довољно, али да ће цене бити више како се зима буде приближавала. Загревање дома на пелет код грађана је популарно због цене и лаке употребе. Због транспорта, пакује се у џакове од по 15 килограма. Цена у овом делу године је од 23.000 до 27.000 за тону. Да би се кућа од 100 квадратних метара грејала током сезоне, потребно је од две до три тоне пелета.

На стовариштима у већини градова кажу да је понуда добра и да је потражња велика. Цене угља се нису мењале, али код дрвета је дошло до раста, и то од чак 20 одсто. За кубик ваља одвојити од 4.000 до чак 6.500 динара, пишу Вечерње новости.

Толико је поскупео кубик огревног дрвета у Нишу и стаје од 4.500 до 5.000 динара. На раст цена утицале су несташице дрва јер малобројни су они који знају и хоће да раде као дрвосече. Због велике потражње многи продавци и не стигну да довезу огрев на плато код кванташке пијаце, где се обично продаје, већ га по наруџбини директно возе у домаћинства. Проблем је што нису Нишлије једини купци. Много је и оних који по дрва долазе и из Војводине, где цене кубика премашују 5.500 динара.

Комплетна количина огревног дрвета која се плански сече на поседу “Србијашума”, већ је откупљена из страха од јаке предстојеће зиме.

Трговци огревом у главном граду истичу да су добро снадбевени домаћим, али и појединим увозним врстама угља. Најтраженији су “бановићи”, који стају 13.800 динара, док је сушена “колубара” 12.450, а сушени “вреоци” 13.000 за тону. Висококалорични огрев, попут руског угља, знатно је скупљи, па је за тону неопходно издвојити и 19.500 динара.

На стоваришту кажу да ових дана купци углавном пазаре дрва више него угаљ. Цена по кубном метру за букву, храст и багрем је 5.600 динара без сече, док је са сечом виша за 200 динара. Кубик огрева спремног за ложење је 6.200 динара.

На стовариштима у Крагујевцу тона угља за огрев, рачунајући и превоз, креће се од 7.800 па до 21.000 динара. Како кажу продавци, у средњој класи је угаљ “штаваљ”, и тона кошта 13.000 динара, док је најскупљи камени угаљ из Русије, а за тону је потребно издвојити 21.000 динара. Кубни метар дрва кошта 5.500 динара и у ту цену урачунат је превоз до купца. Цене су готово исте као и прошле године у ово доба.

Промене код цене угља нема ни на краљевачким стовариштима. тако тона “пљеваљског” угља кошта 13.050 динара, док је цена “штаваљског” (коцка) 11.050 по тони. За тону сирове “колубаре” треба издвојити 8.600, а за такозвани ковински угаљ 9.400 динара.

Кубик буковине на краљевачким стовариштима ових дана се продаје по цени од 33 до 40 евра, док кубик неког дрвета лошијег квалитета може да се пазари и за неколико евра јефтиније. А, до огревног дрвета које се у бројним стругарама у долини Ибра продаје као отпад може се доћи и за 25-30 евра по кубику.

Крушевљанима ће ове године нешто скупља бити дрва, која се тренутно могу набавити за 40 евра по просторном метру. То је цена и за букву и за храст, док је лане требало издвојити до 4.400 динара. На стоваришту “Пламен” кажу, за “Новости”, да се цене угља крећу од 8.800 динара за “костолац” или “колубару”, док је цена руског каменог угља – 21.500 динара по тони..

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!