Интервју

Ексклузивни интервју митрополита Амфилохија Радовића!

Митрополит Амфилохије Радовић више пута је шокирао јавност говорима за које су многи мислили да су недолични и недостојни одоре коју носи.

Последња у низу изјава митрополита црногорско-приморског, Амфилохија била је упућена политици коју води председник Србије, Александар Вучић. Наиме, он је изјавио како се плаши да политика председника Србије “води издаји Косова и Метохије.”

Ипак, на питање да ли се каје што је јавно иступио са том изјавом, узевши у обзир брдо критика и оптужби које су упућене на његов рачун након тога, Амфилохије каже да је то била његова дужност.

Не кајем се уопште, ја нисам рекао ништа лоше, само сам мало зачуђен. Борбу за Косово су пре мене водили и моји претходници, Патријарх Павле, Црква, па и Његова светост патријарх српски Иринеј који је чак изјавио “Оно што је насилно отето, насилно ће бити и враћено. Ако се поклони, остаје за свагда”, каже Амфилохије.

Он је потписао “Апел” чији је циљ да се јавности стави до знања да све што актуелна власт у Србији ради води ка “предаји Косова“.

– Моје упозорење није намењено лично Александру Вучићу, ја не подржавам никога и не гласам, али ово што садашња власт ради је безумље, рекао је Амфилохије за Еспресо и додао:

Тај “Апел” је потписало једанаест епископа, преко 700 људи, а не само опозиција, тако да не треба да ме доводе у везу са њима, не знам чему то, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Пита се како то да је постао главна тема, а све што је рекао већ стоји у “Задужбини Косова” у чијем писању је учествовао и Патријарх Павле.

Овај “Апел” је само наставак о којем је давно писано и то све у сврху очувања наше свете земље.

На питање како реагује на прозивке разних политичара који га оптужују да се бави враџбинама, и клеветама, Амфилохије кратко одговара.

– Ја све људе поштујем, па и њих, али они морају да схвате да се овде ради о судбини једног народа. Ја сам 1999. године сахрањивао обезглављену децу, силоване жене, и гледао својим очима ужасе које нам је НАТО нанео. Ако су то враџбине, онда прихватам критику, рекао је Амфилохије.

Напомиње како је Косово “српски Јерусалим” и како не смемо да га се одрекнемо јер смо се за њега борили 600 година.

– Против Вучића немам ништа, али предаја нечега за шта се овај народ борио толико дуго би била срамотна. На тај начин ми би Шиптарима терористима (не Шиптарима) поклонили земљу. Председник Србије не сме да пристане ни на један ултиматум јер то нико разуман не би урадио, прича Амфилохије Радовић.

Када смо га питали како би он поступио да је на месту председника, Амфилохије је рекао како би водио политику пуну мудрости, али да се ни по коју цену не би одрекао Косова, као и да ће пре или касније све доћи на своје место.

Амфилохије Радовић каже како се Косово тиче и Црне Горе јер је престоница Призрен до ’45 била и њен део.

– Мило се одрекао и Србије и Црне Горе, а бојим се да данашња власт иде Миловим путем јер се он тако одрекао Краља Николе. Свети Петар је на Црну Гору бацио проклетство, јер је по наредби комуниста срушена најважнија црква на Ловћену, а неке ствари се и даље не мењају. Тако је и у Србији, уколико се овако настави, остаће само Београдски пашалук и то због људи који су изгубили савест, другог објашњења нема, тврди Амфилохије.

На питање да ли му смета што га поједини називају “Риста Сотона”, Амфилохије тврди како га то не погађа.

Тако ме зову још од времена комуниста, али сам зачуђен што то опет форисирају, а и искрено, помало сам тужан што такви људи који мене нападају воде погрешну политику, каже Амфилохије.

Радовић је истакао како је Јосип Броз Тито заправо крив што се ствара независно Косово.

Маршал Тито обећао је 1946. године Енверу Хоџи да ће Косово и Метохија, као и остали делови СФРЈ у којима већински живе Албанци, бити припојени Албанији, каже Амфилохије.

Након разговора о Косову, дотакли смо се и теме абортуса, за који је Амфилохије рекао да је истоветно као “чедоморство, човекоубиство, христоубиство и богоубиство”.

Ја и даље остајем при свом ставу. Кроз мене је говорила моја мајка када сам изјављивао то. Па замислите, моја мајка је имала 14 деце, ја сам био пето. Не верујем да бих се родио и причао сада да је моја мајка била заговорница абортуса јер не би ни постојао, рекао је Амфилофије.

Он је позвао Владу Србије да спроводи политику пуну мудрости, као и да не пристаје на уцене и да се ни по коју цену не одриче Косова јер би то представљало “безумље”.

Јелена Јовановић, Еспресо.рс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. država, ma koja pa i srbija nije vlasništvo jednog čoveka ili jedne partije već naroda. a narod je ovaj živi kao i onaj koji je na toj zemlji živeo, radio i borio se za svoje pravo na svoju zemlju u vremenima kada je to pravo – ratovima – bilo ugroženo. čovek i čovečanstvo ne žive samo za danas i za sutra već i za danas i za sutra što se temelji na onom juče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!