Европа

ЕУ: Продавали народу месо старо 12 година

Нова афера с продајом меса старог 12 година тресе Белгију, Холандију, Луксембург и Велику Британију. Власти у Белгији, пре неколико дана, затвориле су кланицу у Бастоњу домаће компаније „Вевиба”, која је фалсификовала податке о року трајања меса и у месне производе стављала кланични отпад. Сумња се да је ово месо стигло и до Косова.

Да скандал буде већи, откривено је да је било превара и с органским месом, које је мешано с оним произведеним на конвенционалан начин. Белгијски министар пољопривреде Денис Дукарме изјавио је да је ова фирма ставила финансијску корист испред здравља потрошача, због чега их је класификовао као „мафијашку компанију”. Иначе, ова фирма на званичном сајту наводи да су специјализовани за говеђе месо, с дневном испоруком од 40.000 паковања.

– Контрола још није потпуно завршена због количине меса које су затечене у хладњачама. Али већ сада знамо да 70 одсто узорака нијe било у складу с прописима о безбедности хране – рекао је Дукарме.

Медији извештавају да су два највећа трговинска ланца у овим земљи – „Делез” и „Колируит” – уклонили месо фирме „Вевиба”, односно да су прекинули чак и све комерцијалне односе с групом „Вербист”, лидером у овом сектору на том тржишту, чији је и „Вевиба” део.

У међувремену су контроле појачане и у другим чланицама, а представници Министарства пољопривреде у Берлину саопштили су да Немачка није погођена. Систем на брзо упозоравање на небезбедну храну (РАСФФ) је још пре десетак дана на званичном сајту објавио ову информацију, после чега је уследила и званична контрола у маркетима.

Белгијски инспектори су, иначе, у кланици овог произвођача из 2.000 палета с месним производима, спремних за транспорт, узели 200 узорака – од тога чак 133 нису била у реду. Установљено је да је млевено месо припремано од кланичног отпада. Већина етикета на паковањима „Вевибе” била је поцепана, а година производње препознатљива само на неким декларацијама.

Још једно од открића ове акције јесте да је месо произведено пре 12 година из кланица фирме „Вевиба” извезено на Косово. Према писању холандских медија, косовска инспекција за храну је још 2016. на ово упозорила Белгијску агенцију за безбедност ланца хране (Афсца).

Иако је белгијско правосуђе покренуло истрагу, предмет је био у фиоци до пре месец дана, када је случај поново покренут. Министар пољопривреде је такође ошто критиковао белгијско правосуђе коме је требало више од годину дана да пошаље инспекцију у ову компанију иако су имали доказе шта се тамо догађа.

У овај случај укључила се и стручна јавност, а највише изненађује мишљење неименованог професора с белгијског универзитета у Генту, кога су цитирали сви локални медији. Он је изјавио да „замрзавање меса током периода од 12 година не мора да представља ризик по здравље”, али да би се избегла и најмања опасност, хлађење не би смело да се прекида и месо мора стално да буде на температури од минус 18 степени Целзијуса.

Како преносе европски медији, овај случај подсећа на прошлогодишњи скандал с фипронилом у јајима. Тада се такође сазнало да су белгијске власти дуго знале за контаминацију јаја пестицидима. И тада је првобитно речено да је погођен само мали број земаља – међу којима није Немачка – да би се касније испоставило да су широм Европе – па и у Немачкој – у продаји били милиони потенцијално контаминирах јаја.

Изгледа да постоји озбиљан страх да се и овај случај неће тек тако окончати. Према истраживању „Политике”, контроле су се прошириле на целу Европу. Само у последњој недељи на порталу РАСФФ-а појавило се много упозорења на проблематичан квалитет меса и прерађевина. Тако је у Великој Британији пријављена листерија моноцитогенес у димљеним, вакуумираним паковањима свињских ушију из Литваније.

Италија је у кобасицама из Шпаније пронашла салмонелу, као и Немачка у замрзнутом пилећем белом месу из Бразила. Белгија је, такође, послала још једно упозорење на присуство ове опасне бактерије у коњском месу домаће производње. Из Француске су послали обавештење о присуству једне врсте салмонеле у замрзнутим пилићима из Пољске, који су на ово тржиште дошли преко Шпаније.

Данска је пријавила кампило бактерију у пилећим прсима из Француске. Стигло је још неколико обавештења о проблематичном пилећем месу из Пољске. Ово није крај извештајима с европског тржишта меса.

Белгијског меса није било у Србији

У Управи за ветерину Министарства пољопривреде рекли су за наш лист да су упознати са случајем око извоза и продаје старог меса из Белгије.

– Чим смо добили информацију преко РАСФФ-а, проверили смо све испоруке и документације. Овог меса нема у Србији, али ће контроле свакако бити појачане – кажу у Управи за ветерину.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Управа за ветерину и министарство пољопривреде тврди….
    Па јесу ли запослени из тих установа били умешани у злоупотребе , не мало ни ретко , него уредно.
    Ко беше извозник зараженог меса у Турску? Због кога су враћани контигенти из Русије?
    А Челебићанин С. и њен извоз у Босну?
    Народе не купујте месо ни прерађевине, не верујте овим изјавама!

  2. Радиоактивно БРАЗИЛСКО МЕСО које је Швајцарска увалила Бразилу после Чернобила, 1986. године ЈЕСТЕ СТИГЛО У ЦГ и одатле у Србију. Али, није ишло за Русију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!