Економија

Веће пензије кад влада одлучи? “Само у афричким земљама”

Предложена измена Закона о ПИО која предвиђа да Влада Србије, без унапред јасно дефинисаних правила повећава примања најстаријих, у зависности од могућности земље је неуобичајено решење, које се примењује углавном у најнеразвијенијим афричким земљама, оценили су економисти.

Србија је у последњих десет година имала више модела усклађивања пензија, а последњи је да су се пензије усклађивале два пута годишње – 1. априла и 1. октобра, са растом цена на мало и бруто домаћег производа (БДП).

Професор на Економском факултету у Београду Милојко Арсић каже да систем исплате пензија треба да се уреди јер је у последњих десет година често мењан и упркос томе није поштован.

– Правила по којима ће се усклађивати пензије треба да се пропишу унапред јер и у ЕУ од 28 држава 26 усклађују пензије са растом цена и зарада или најчешће комбиновано – рекао је Арсић.

Он је додао да правила за одређивање пензије не постоје само у Литванији, Ирској и најнеразвијенијим афричким земљама већ се утврђују ад хок, зависно од потреба тренутка. “Повећање пензија ад хок, како је рекао, није добро решење због неизвесности, а оставља простор и за манипулације и грешке”, рекао је Арсић.

Манипулације повећањем пензија могуће су, према његовим речима, уочи избора или у одређеним осетљивим политичким тренуцима. “Одређивање пензија без унапред утврђених правила отвара могућност за грешку да се пензије повећају у време привредне експанзије, а да када се појави криза држава не може да их исплати у том износу”, рекао је Арсић.

Најбоље решење је, како је рекао Арсић, да се пензије обрачунавају према расту цена, јер се тако чувају од обезвређивања, и расту плата, јер на тај начин и “пензионери учествују у плодовима напретка друштва”. Додао је да је најприхватљивији модел да примања најстарије популације расту брже од раста цена, а спорије од раста зарада и да се усклађују једном годишње јер је инфлација ниска и стабилна у односу на ранији период када су примања пензионера, због високе инфлције, усклађивана два пута годишње.

Професор на Факултету за економију, финансије и администрацију ФЕФА Гордана Матковић рекла је да усклађивање пензија са растом БДП у ствари уграђивање у Закон о пензијском и инвалидском осигурању одредбе која је већ предвиђена Законом о буџетском систему из 2014. године, да ушешће пензија у БДП не може да буде веће од 11 одсто.

Да ли ће Србија морати да врати пензионерима 700 милиона евра?

– Усклађивање пензија са растом БДП може да буде стратешки оквир за одређивање примања пензионера, али у уређеним земљама је јасно утврђен начин индексирања, у складу са растом зарада и трошкова живота – рекла је Матковић.

Влада Србије, према њеним речима, изабрала је неуобичајено решење кроз дискреционо право да одлучи када ће и колико повећати примања најстаријих. Додала је да таква врста преседана смањује поверење у пензиони систем и може да смањи уплате доприноса и приходе ПИО фонда.

б92.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Усклађивање пензија, које се заговара da o свему одлучује похлепна власт, има га још у најсиромашнијим земаљамa Aфрике. Такође, и наш стандар је на нивоу тих земаља. Ово иживљавањи над пензионерима и над њиховим, радом, стеченим правима одлучују они који немају рад у привреди ни дан, али зато у крађи и другим деликвентним радњама имају сео животни век. Пензионери сагните главу и нека вам раде шта умеју и знају, на вашу штету. Ви само гласајте за њих, а биће вам боље, када вас спаси Св. Петар. Само чекајте!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!