fbpx

ЕУ преузима контролу на српским границама, велеиздајници потписали споразум са ЕУ!

0
(0)

БРИСЕЛ – Када на снагу ступи споразум, који су данас парафирали комесар Димитрис Аврамопулос и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Европска агенција за граничну и обласку стражу (Фонтекс) биће у могућности да спроводи оперативне активности и распређује тимове у областима Србије.

Како је саопштено из Европске комисије то ће бити могуће у областима које се граниче са ЕУ, а у договору са српским властима и уз одобрење власти граничне земље чланице.

Аврамопулос и Стефановић су, наводи из ЕК, покренули су данас у Београду статусни споразум који ће, када буде званично ретификован, омогућити тимовима Фонтекса да буду распоређени у Србији.

”Агенција ће бити у могућности да помогне Србији у управљању границама и извршаваће заједничке акције са Србијом, посебно у случају изненадне промене миграционих кретања”, стоји у саопштењу Европске комисије.

Из седишта Европске комисије поручују да ће нацрт статусног споразума који је данас покренут са Србијом бити званично потписан када обе стране заврше неопходне законске процедуре.

Додаје се да је за ратификацију споразума неопходна и пристанак Европског парламента.

У саопштењу Европске комисије наводи се да је нацртни споразум са Србијом трећи покренути споразум са парнерима на Западном Балкану.

Први је био инициран са Албанијом у фебруаруару, а други са Македонијом у јулу ове године. Преговори са Црном Гором и БиХ још су у току, наводи се у Комисији.

У саопштењу Европске комисје додаје се да Европска агенција за граничну и обласку стражу већ може распоређује тимове и буде оперативна на територији земља које нису чланице ЕУ уз претходне консултације ЕУ и земље која је у питању.

Према новом предлогу Европске комсиије Фронеткс ће до 2020.године бројати 10000 људи и моћи ће да склапа споразуме о сарадњи и са земљама које нису у неопсредном окружењу ЕУ.

У Европској Комсији наводе да је задатак Европске граничне и обалске стража боља заштита спољних граница ЕУ, ефикасно управљање миграционим токовима и обезбеђивање високог нивоасигурности у ЕУ.

У питању је оперативни инструмент чији ће прибадници бити под контролом земље домаћина, а радиће на одобравању или одбијању улазака на спољним границама ЕУ, али и пресретању појединца који су границу прешли нелагално, објашањавју у Европској комисји.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

2 Коментара

  1. Slino, slino impotentna, pederuso jalova, pederu impotentni, ala smo mi zaglavili …
    Potpisase maloumnici predaju Srbije u ruke njenih krvnih neprijatelja.

  2. ЉУДИ – ШТО ЋУТИМО?
    ОВО ЈЕ ИЗДАЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *