Економија

ВОЋАРИ ОЧАЈНИ: Килограм јабука само три динара

ОТКУПНА цена јабука, ових дана је у смедеревском и вршачком крају, “пала” на багателних три до пет динара за килограм! Управо зато су многи воћари одустали од брања, које како кажу, кошта више од самог плода. Овако ниску откупну цену, кажу воћари, не памте последњих десет година.

Узгајивачи јабука из Вршца и Беле Цркве ову годину ће памтити као најгору. Једва су успели да подмире трошкове производње, а када је дошло време за бербу – колапс. Нафта је од прошле године поскупела за 20 динара по литру, цена гајбе виша је за четири динара, док је откупна цена јабука најнижа у последњих 13 година.

Притом, ни извоз прве класе у Русију још није кренуо, због чега су многи принуђени да квалитетан род продају као индустријски производ и то по мизерним ценама. Прва класа јефтинија је него што је прошле године коштала индустријска јабука, и износи тек 20 динара. С друге стране, индустријска се тренутно продаје за три и по до четири динара по килограму, што је за динар мање него пре само месец дана. Са таквим ценама не могу да покрију ни најосновније трошкове, јер бераче плаћају два динара по килограму, а ту су и трошкови транспорта, класирања…

– У ово време, прошле године, првокласна јабука коштала је између 45 и 50 динара – испричао је Станислав Ивков, воћар из села Избиште, који на лагеру има 400 тона квалитетне јабуке. – Сада, осим што су цене ниске, нико неће ни да је купи. Ја нисам продао ни килограм. Сви који су били у могућности воће су лагеровали у хладњачама, док их остали стављају у амбаре, под надстрешницом, где су почеле да се кваре, јер су температуре високе.

И док тоне јабука труле на земљи, стручњаци за воћарство сматрају да се треба окренути ка производњи, па од њих правити сокове или ракију. Јер је, за разлику од јабука, цена ових производа исплатива.

– Имам 700 стабала јабука, што није много, али скоро 80 одсто оде у прераду, док остатак продам, по 50 динара за килограм, јер је воће прве класе – испричао нам је Штефан Томан из Ковачице. – Правим ракију од јабуке и калвадос, што је после основа за све ликере које производим, тако да се код мене све искористи. Али, је стварно жалосно то што људи продају јабуку по тако ниској цени.

РАД

КАКО нам објашњава Томан, ове недеље завршава бербу и биће око десет тона јабука. Остале су пинк лејди и грени смит, а остало све је обрано. Уз јабуке, у свом воћњаку има дуњу, кајсију и виљамовку.

– Најтеже је тражити купца – објашњава Томан. – Али ако се доста ради, од воћа може да се живи. Кајсија, рецимо, увек има неку добру цену, док је дуња ове године била жалосно јефтина.

Ј. Ј. Баљак – Ј. Субин, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. e rodjo moj, to ti je zato sto jabuke prskas i narod trujes, da bolje zaradjujes. — da si jabuke jabukama ostavio manje bi rodilo, sve prodao i vise zaradio a od nas pacove ne bi pravio, vec hvalu dobijo. — vako si stetio, ko carev glasac pastetu dobijo i golamfer ostao.

  2. žalosno je saznanje da je kilo jabuka 3 dinara a analogno tome …PROIZVOĐAČI SU UPROPAŠTENI…
    Da imamo odgovorne nosioce vlasti i nosioce položaja po raznim granama privrede – država bi imala obavezu da
    otkupi svaki proizvod po razumnim cijenama koje pomažu stimulaciju sledeće proizvodnje, a prethodno bi proizvođači trebali-morali bitui edukovani da proizvode kvalitet i ono što može ući u pojam ZDRAVA HRANA.
    Sve dotle dok Velegradski i Malogradski građani-Uličari okupiraju pozicije na kojima se odlučuje i dobija
    dobra plata biće ovako i još grđe. Na tržište mora ići proizvod koji ulazi u razumnu cijenu za potrošača i
    proizvođača , proizvod lkvalitetan a od hrane kao zdrava hrana.
    Žao mi je proizvođača a i naše budućnosti.
    Neka se proizvođači snađu tako da se organizuju i ispeku jabukovaču rakiju- koju treba da ponude u
    svojoj organizaciji po cijenama koje im pokrivaju troškove i razumnu zaradu.Ta rakija će biti puno jeftinija od
    rakije koju PROFITERI danas nude na tržištu. Neka bog pomogne da se Srbi opamete!!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!