ЕвроАзија

Почеле подводне пробе руског аутономног дрона „Посејдон“ намењеног уништавању поморских база

РАТНА флота Русије започела је подводне пробе свог стратешког беспилотног апарата „Посејдон“ који може да носи и нуклеарно оружје.

О постојању „Посејдона“ први је – почетком марта – саопштио Владимир Путин, а почетак „подводних проба“ објавила је државна новинска агенција ТАСС која се позвала на „извор у војно-индустијском комплексу“ РФ.

Та `извор` је ТАСС открио оволико:

„У делу акваторије која је потпуно заштићена од шпијунских средстава вероватног противника испробава се и доводи до оптималног функционисања атомски реактор `Посејдона`. Реактор је већ смештен у корпус `Посејдона`, али смо кренули са тестирањима у оквирима конструкторске фазе. Права тестирања са целим апаратом у подводној пловидби тек следе“.

„Посејдон“ носи – попут ракета које износе сателите до одређене висине – једна атомска подморница.

Радови на „Посејдону“ укљ учени су у руски државни програм наоружавања од 2018-те д0 2027-те.

„Посејдон“ мора бити предат Ратној флоти РФ најкасније до 2027-ме.

Путин је у марту открио да ће „Посејдон“ моћи да носи и класичне и нуклеарне бомбе и да ће служити за уништавање противничких објеката инфраструктуре и носача авиона и бродова у њиховој пратњи.

Апарати „Посејдон“ чиниће – заједно са атомским подморницама – руски „океански мултифункционални систем“.

један руски војни експерт је рекао да се планира да „Посејдон“ носи атомску бомбу снаге до две мегатоне и да ће му главни задатак бити – уништавање поморских база „вероватног противника“…

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!