Друштво

Почело ванредно заседање Скупштине Србије, посланици СзС бојкотују рад парламента

У десет часова почело је једанаесто ванредно заседање Скупштине Србије, а на дневном реду је више измена и допуна постојећих и неки нови закони из више различитих области.

Почело ванредно заседање Скупштине Србије, посланици СзС бојкотују рад парламента

Посланици ће разматрати законе који се тичу образовања и васпитања – Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о ученичком и студентском стандарду, али су пред посланицима и измене Закона о оружју и муницији и о нуклеарној безбедности и сигурности.

Између осталог, посланици у Парламенту би требало и да изаберу судије који први пут ступају на судијску функцију, председнике судова за Крагујевац и Краљево – на предлог Високог савета судства, али и члана Савета гувернера и председника Комисије за хартије од вредности.

Ипак, посланици владајуће већине ће по дневном реду радити сами, јер су странке окупљене око Савеза за Србију најавили бојкот рада Парламента. Из СзС-а су саопштили да неће учествовати у раду Скупштине све док се не испуне захтеви са протеста “1од 5 милиона” и не створе услови за фер и слободне изборе. Они су додали да је такав потез у складу са споразумом који су понудили народу.

Почело ванредно заседање Скупштине Србије, посланици СзС бојкотују рад парламента

Из СзС наводе да не желе да учествују у – како кажу – “фасадној демократији”, те да ће бојкотовати и рад локалних скупштина.

Они су најавили формирање Асоцијације слободних одборника.

“Од данас активно бојкотујемо Народну скупштину”

Странке Савеза за Србију и поједини самостални посланици саопштили су да од данас “активно” бојкотују Народну скупштину.

Они су навели да ће бити присутни у згради парламента и држати конференције за медије, али неће учествовати у пленумској расправи.

На првој прес конференцији, а најавили су и следеће, на пола сата, развили су транспарент “1 од 5 милиона” и позвали министра просвете Младена Шарчевића да поднесе оставку, јер је, како кажу, увредио и омаловажио професоре.

Поручили су да је бојкот њихова обавеза према – како кажу – грађанима који протестују широм Србије и да их на такав корак обавезује Споразум са народом, који су потписали.Почело ванредно заседање Скупштине Србије, посланици СзС бојкотују рад парламента

“Ми, потписници ‘Споразума са народом’ смо озбиљни људи и једна од тачака тог документа је напуштање свих институција, а то што смо потписали ми сада и спроводимо. Опозициони одборници напустиће и заседања локалних скупштина. А ми ћемо сваких пола сата држати конференције на којима ћемо говорити о законима који су на дневном реду. Нека сви знају да у Србији од данас постоје два парламента – насилнички, узурпаторски и демократски који ће заседати у холу”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Окупљени око СЗС саопштили су да траже оставку министра просвете Младена Шарчевића, али су позвали и све из извршне власти, као и председницу парламента Мају Гојковић да поднесу оставке, јер су – како је рекао потпредседник Народне странке Мирослав Алексић – прекршили законе и Устав више пута током вршења власти.

“У Србији је данас колапс система, не функционише ниједна институција, све институције су отете од стране једног човека. Усвајају законе ‘на кило’ и Скупштину користе као проточни бојлер. Нећемо дати легитимитет урушавању институција”, каже Алексић.

“Не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили и зато што нас омаловажавају, имамо обавезу према хиљадама и хиљадама људи који демонстрирају по зими и траже систем и нормалну Србију. Нећемо седети скрштених руку, кренућемо у сусрет грађанима”, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Истовремено, шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић рекао је да је бојкот јединствена порука коју опозиција шаље грађанима који учествују у протестима.

“Огромну одговорност ми посланици осећамо према грађанима који учествују у протестима и који су дигли глас. Ови протести показују један додатни квалитет – њихова суштина је борба за успостављање система. Због тога ми желимо да подржимо људе који не желе да гледају урушавање институције система и Скупстину у којој нема дијалога”, изјавио је Ћирић.

Заседању присуствују посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине, партије које нису део владајуће већине у парламенту.

Конференцију за новинаре су одржали Горан Ћирић (ДС), Бошко Обрадовић (Двери), Санда Рашковић Ивић (Народна странка), Мирослав Алексић (Народна странка) и самостални посланик Јован Јовановић.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!