Србија

Ниш пред пуцањем због масовне режимске крађе гласова на локалним изборима

Носилац изборне листе „Бирамо Ниш“ Ђорђе Станковић каже да се нада да ће се Градска изборна комисија, која је одбацила свих 17 до сада разматраних приговора те коалиције на регуларност гласања на локалним изборима, потрудити да буде „паметна“ и прихватити преостале приговоре.

„Верујем да ће се потрудити да буду паметни, па усвојити преостале опозиционе приговоре (којих је било укупно 35, прим.аут.). Уколико се то не деси, значи да свесно настављају да краду изборну вољу грађана која је већ покрадена на дан избора. ГИК је, рецимо, одбила чак и приговор са места где је у гласачкој кутији било 22 гласачких листића више него евидентираних бирача у бирачком списку, а највећи број је ’гласао од куће‘“, каже Станковић за Данас.

Према правном тиму „Бирамо Ниш“, неправилности приликом наводног гласања ван бирачког места су међу најмасовнијим, јер потврде бирачких одбора о томе да су излазили на терен не постоје, или нису потписане од стране бирача или је потпис председника бирачког одбора исти као потпис бирача.

Станковић подсећа да опозицији предстоје и жалбе Вишем суду у Нишу на решења ГИК, као и „друге инстанце“.

ГИК је за сада одбацила свих 17 разматраних приговора изборне листе „Бирамо Ниш“, уз истоветно образложење да су „неразумљиви“.

Законски рок да одлучи о свим приговорима је вечерас до 20 часова.

У образложењу свих решења о одбацивању приговора наводи се да су они „неразумљиви“, што је противно члану 81. Закона о локалним изборима.

У њима се наводи да су приговори неразумљиви зато што су подносиоци навели да су наводне неправилности уочене у изборном материјалу са једног бирачког места, а предлагали да ГИК поништи и измени записник о раду бирачког одбора са другог бирачког места.

ГИК је у одговору „истицала“ и да су записници бирачких одбора са свих бирачких места на којима су уочене наводне неправилности „уредни, потписани од стране председника и чланова бирачких одбора“ и да „у њему нема унетих примедби на рад бирачког одбора“.

Председница Градске изборне комисије у Нишу Данијела Милићевић казала је у четвртак 6. јуна да је тој комисији у законском року поднето укуно 35 приговора због неправилности на локалним изборима.

Према подацима изборних штабова, приговоре су поднеле опозиционе листе „Бирамо Ниш“, групе грађана „Др Драган Милић“, Крени- промени и „Уједињени- Нада за Ниш“, након што су оствариле увид у изборни материјал.

ГИК је 3. јуна саопштила привремене резултате, на основу обрађеног комплетног изборног материјала са 197 бирачких места, по којима су коалиција око СНС и опозиција освојиле по 30 одборничких мандата у Скупштини града.

У нишком СНС су након тога званично прогласили победу, наводећи да ће формирати градску власт са мањинском Руском странком, која је добила један одборнички мандат.

ГИК је у тој одлуци навела да је Група грађана „Др Драган Милић“ освојила 16 мандата, „Бирамо Ниш“ десет, а „Уједињени-Нада за Ниш“ и Крени- промени по два мандата.

Опозиција је претходно прогласила победу, позивајући се на неспорну чињеницу да су њихове четири листе имале 3332 гласа више него коалиција око СНС и Руска странка заједно.

Њихови представници су казали да признају статистички извештај ГИК, урађен на основу 97 одсто обрађеног узорка, по којој те четири опозиционе листе имају 30, коалиција око СНС 29, а Руска странка један мандат.

Нагласиле су да преостала три одсто бирачких места нису могла да промене овакав резултат, поготову не у корист СНС.

Скупштина града Ниша има 61 одборника.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Данас.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!