Почело ванредно заседање Скупштине Србије, посланици СзС бојкотују рад парламента

0
(0)

У десет часова почело је једанаесто ванредно заседање Скупштине Србије, а на дневном реду је више измена и допуна постојећих и неки нови закони из више различитих области.

Посланици ће разматрати законе који се тичу образовања и васпитања – Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, о ученичком и студентском стандарду, али су пред посланицима и измене Закона о оружју и муницији и о нуклеарној безбедности и сигурности.

Између осталог, посланици у Парламенту би требало и да изаберу судије који први пут ступају на судијску функцију, председнике судова за Крагујевац и Краљево – на предлог Високог савета судства, али и члана Савета гувернера и председника Комисије за хартије од вредности.

Ипак, посланици владајуће већине ће по дневном реду радити сами, јер су странке окупљене око Савеза за Србију најавили бојкот рада Парламента. Из СзС-а су саопштили да неће учествовати у раду Скупштине све док се не испуне захтеви са протеста “1од 5 милиона” и не створе услови за фер и слободне изборе. Они су додали да је такав потез у складу са споразумом који су понудили народу.

Из СзС наводе да не желе да учествују у – како кажу – “фасадној демократији”, те да ће бојкотовати и рад локалних скупштина.

Они су најавили формирање Асоцијације слободних одборника.

„Од данас активно бојкотујемо Народну скупштину“

Странке Савеза за Србију и поједини самостални посланици саопштили су да од данас “активно” бојкотују Народну скупштину.

Они су навели да ће бити присутни у згради парламента и држати конференције за медије, али неће учествовати у пленумској расправи.

На првој прес конференцији, а најавили су и следеће, на пола сата, развили су транспарент “1 од 5 милиона” и позвали министра просвете Младена Шарчевића да поднесе оставку, јер је, како кажу, увредио и омаловажио професоре.

Поручили су да је бојкот њихова обавеза према – како кажу – грађанима који протестују широм Србије и да их на такав корак обавезује Споразум са народом, који су потписали.

„Ми, потписници ‘Споразума са народом’ смо озбиљни људи и једна од тачака тог документа је напуштање свих институција, а то што смо потписали ми сада и спроводимо. Опозициони одборници напустиће и заседања локалних скупштина. А ми ћемо сваких пола сата држати конференције на којима ћемо говорити о законима који су на дневном реду. Нека сви знају да у Србији од данас постоје два парламента – насилнички, узурпаторски и демократски који ће заседати у холу“, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

Окупљени око СЗС саопштили су да траже оставку министра просвете Младена Шарчевића, али су позвали и све из извршне власти, као и председницу парламента Мају Гојковић да поднесу оставке, јер су – како је рекао потпредседник Народне странке Мирослав Алексић – прекршили законе и Устав више пута током вршења власти.

„У Србији је данас колапс система, не функционише ниједна институција, све институције су отете од стране једног човека. Усвајају законе ‘на кило’ и Скупштину користе као проточни бојлер. Нећемо дати легитимитет урушавању институција“, каже Алексић.

„Не бојкотујемо парламент зато што смо се наљутили и зато што нас омаловажавају, имамо обавезу према хиљадама и хиљадама људи који демонстрирају по зими и траже систем и нормалну Србију. Нећемо седети скрштених руку, кренућемо у сусрет грађанима“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Истовремено, шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић рекао је да је бојкот јединствена порука коју опозиција шаље грађанима који учествују у протестима.

„Огромну одговорност ми посланици осећамо према грађанима који учествују у протестима и који су дигли глас. Ови протести показују један додатни квалитет – њихова суштина је борба за успостављање система. Због тога ми желимо да подржимо људе који не желе да гледају урушавање институције система и Скупстину у којој нема дијалога“, изјавио је Ћирић.

Заседању присуствују посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине, партије које нису део владајуће већине у парламенту.

Конференцију за новинаре су одржали Горан Ћирић (ДС), Бошко Обрадовић (Двери), Санда Рашковић Ивић (Народна странка), Мирослав Алексић (Народна странка) и самостални посланик Јован Јовановић.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (2) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (6) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *