Србија

Србија: Цигани газде уз подршку ЕУ

У ОПШТИНИ Бач поведена је акција да се легализује више од стотину кућа са помоћним објектима у Ромском насељу у селу Вајска. У акцију је, уз локалну самоуправу, укључена Стална конференција градова и општина, која ће обезбедити новац из европских фондова, што ће омогућити да бесправна градња буде озакоњена уз минималне издатке домаћинстава.

– Већина кућа је подигнута у Улици Пере Сегединца, “кичми” насеља, а остале у Радићевој и Улици венац. Тај део села носи назив “Урбаријал”, по аустроугарским картама, а омеђен је с једне стране бившом речицом, садашњим каналом Вајш, а с друге насипом, који је друга линија одбране од поплава – наводи Зоран Бадивук, саветник за урбанизам у Општинској управи Бача.

Према његовим речима, од 160 кућа у “Урбаријалу” мораће да буде легализовано око 130.

– То су углавном врло условни објекти, а међу њима има и изузетно вредних некретнина. Куће су ушорене, што ће олакшати легализацију. Завод за урбанизам Војводине је од куће до куће снимио цело насеље, за које ће бити урађен план детаљне регулације – каже Бадивук.

Ромско насеље у Вајској почело је да ниче 1967, две године од велике поплаве на Дунаву, после које је изграђен велики насип, од тада па до данас поуздана брана од потопа. У почетку су Роми дошљаци, који говоре румунски, подизали кућерке, а касније веће куће. Становници насеља се већ дуго организовано баве сакупљањем секундарних сировина, које извозе у Аустрију и Немачку, а луксузне куће су доказ да од тога лепо зарађују. Они су од доношења првих прописа о легализацији били заинтересовани да озаконе своје објекте, али је сметњу правило то, што су куће подигли на земљишту којим управља ЈВП “Воде Војводине”.

– То је државно земљиште, које “Воде Војводине” по Закону о водама нису могле да уступе општини Бач. Једино решење било је да упутимо захтев Влади Србије да се утврди јавни интерес за пренос права на том земљишту, како би се створили услови за легализацију – појаснио је Бадивук.

ЕУ ће финансирати све геодетске и архитектонско-пројектне радове за легализацију, а становници ће, како се истиче, платити само таксе од 10.000 динара за куће и 5.000 за помоћне објекте.

КАМПАЊЕ

СВЕ куће које треба да буду легализоване имају одавно струју и воду. Иако је реч о “дивљим” грађевинама, прикључке су, кажу општинари, добили захваљујући предизборним кампањама, јер насеље има неколико стотина гласача.

Србија: Цигани газде уз подршку ЕУ

ЛИЧНЕ КАРТЕ И ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ

НА састанку са урбанистима, недавно, житељи Ромског насеља предочили су да нестрпљиво очекују легализацију, јер без ње не могу да добију личне карте и здравствене књижице. Разлог је што Републички геодетски завод по новом закону не издаје решења о кућном броју за нелегализоване објекте.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!