Економија

Цена нафте скочила 30% у првом кварталу, поново поскупљује и гориво у Србији?

На светским су тржиштима цене нафте порасле и прошле недеље, четврте заредом, па су у целом првом тромесечју скочиле око 30 одсто, што је последица смањења производње ОПЕЦ-а.

На лондонском је тржишту цена барела прошле недеље порасла 1,6 одсто, на 68,40 долара, док је на америчком тржишту барел поскупео 1,8 одсто, на 60,15 долара.

Захваљујући томе, на лондонском је тржишту у протеклом тромесечју цена “црног злата” порасла око 27, а на америчком тржишту око 32 одсто, па се крећу на највишим нивоима у последња четири месеца.

То је највећи квартални скок цена нафте од другог тромесечја 2009. године, када су скочиле око 40 одсто.

Цене нафте потиче смањена производња Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и Русије, које се придржавају оришлогодишњег договора о смањењу производње за 1,2 милиона барела дневно.

  • Смањена производња скупине произвођача ОПЕЦ%2Б главни је разлог драматичног опоравка цена, након 38-одстотног пада у посљедњем тромјесечју прошле године – каже Оле Хансен из Саxо банке.

Цене нафте расту и због санкција САД-а на нафтни сектор Ирана и Венезуеле, што додатно ограничава понуду на тржиштима.

Притом су улагачи занемарили прошлонедељну поруку председника САД-а Доналда Трампа ОПЕЦ-у да повећа производњу како би зауставио раст цена.

  • Чинило се у новембру да ОПЕЦ и понајпре Саудијска Арабија удовољавају захтевима председника Трампа да повећају производњу нафте, али сада су веће шансе да ће се оглушити на његове твитове – написали су аналитичари Цоммербанка у белешци клијентима.

Подршку тржиштима пружа и нада улагача да ће САД и Kина ускоро постићи трговински договор, чиме би се прекинуо царински рат који је прошле године негативно утицао на две највеће светске привреде.

С друге стране, раст цена нафте упитан је због успоравања раста глобалне привреде, што би могло изазвати слабљење потражње за нафтом, али и због рекордне производње у САД-у.

Од почетка прошле године САД је повећао производњу за више од 2 милиона барела дневно, на рекордних 12,1 милијун барела дневно, што је досад највиши ниво производње једне земље у свету.

Ипак, могуће је очекивати смањење производње у САД-у, с обзиром да је у петак фирма Бакер Хугхес објавила да је прошле недеље број активних нафтних постројења у САД-у смањен већ шесту недељу заредом.

Број активних постројења смањен је за осам, на укупно 816, што је њихов најмањи број од априла прошле године.

Због очекивања да ће ове године цене нафте ослабити у односу на прошлу годину, део произвођача планира с,амјити производњу. Али ако цене нафте додатно порасту, те планове би могли и одгодити.

СЕЕбиз

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!