Хроника

„Миријевском касапину” казна смањена са 40 на 15 година затвора

Обрен Зиројевић (38), кога су медији прозвали „миријевски касапин” осуђен је јуче на 15 година затвора пошто га је судско веће Вишег суда у Београду огласило кривим за убиство Драга Машуловића, 29. јануара 2015. године у београдском насељу Миријево. Ово је друга првостепена пресуда изречена Зиројевићу, а посебну пажњу јавности изазвала је због чињенице да је окривљеном изречена знатно мања казна од оне која је изречена у првом поступком, када је био осуђен на 40 година затвора.

За разлику од првог поступка, када је Зиројевић оглашен кривим да је убиство починио из користољубља и на свиреп начин, због чега је осуђен на максималних 40 година затвора, на самом крају поновљеног поступка, дело је преквалификовано у „обично” убиство, па је, сходно томе, и казна знатно блажа. У стању повишене емоционалне напетости, оптужени је покојном с леђа задао чак 15 удараца чекићем у потиљак, а потом исекао његове удове.

Приликом објављивања пресуде, судија је кратко саопштио разлоге због којих је дело преквалификовано.

– Током доказног поступка у поновљеном поступку није утврђено да је окривљени Зиројевић, Машуловића убио из користољубља и на свиреп начин. Изречена му је казна од 15 година затвора, односно максимална која је предвиђена за ово кривично дело – рекла је кратко судија образлажући пресуду.

Вештачењем је утврђено да је Зиројевић био урачунљив и свестан последица онога што чини. У казну, која му је изречена, Зиројевићу ће бити урачунато време које је провео у притвору, а обе стране имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Изрицању пресуде, присуствовао је и Машуловићев брат, који је негодовао због изречене пресуде.

– Ма, пустите га. Срам вас било – рекао је брат брутално убијеног Машуловића.

О убиству Машуловића дуго се говорило као о злочину какав Београд не памти. Овај случај је по много чему већ ушао у анале по реткој суровости, пошто је Зиројевић после убиства леш Машуловића буквално истранжирао. Електричном брусилицом му је одсекао удове у кади, а затим натколенице сачувао у стану. Једну је ставио у замрзивач, а другу сакрио у уградни плакар у поткровљу!
Остале делове тела је у кесама пребацио у Машуловићев магацин, у оближњој улици. У самој оптужници нису прецизирани мотиви овог стравичног злочина. Спекулисало се да је Обрен на своју руку узео 3.000 евра провизије од продаје два аутомобила, која му је Машуловић дао да прода.

Окривљени Зиројевић је на почетку суђења казао да је Машуловића убио у нужној одбрани, да му је жао због боли коју је нанео члановима његове породице, као и да злочин није планирао. Он, међутим, није рекао зашто је Машуловићу исекао делове тела и сакрио их.

Као и јуче када је изрицана друга пресуда, родбина Машуловића је и прву пропратила изузетно бурно. Нескривена нетрпељивост породице Машуловић према Зиројевићима била је присутна од почетка судског поступка. Браћа и синови убијеног константно су бурно реаговали на сваку реч или гест оптуженог.
Тако их је нарочито погодило то што је Обрен Зиројевић, приликом изрицања прве пресуде, заплакао и тражио од судије дозволу да се поздрави са родитељима, који су такође плакали. Један од двојице Машуловићевих синова је чак ту сцену снимио телефоном и одмах неком проследио, док је брат са бесом то посматрао. Посебно је интересантно да су Зиројевићеви родитељи дошли у суд у пратњи четворице набилдованих и истетовираних момака, који су им по свему судећи приватно обезбеђење.

Аутор: М. Дерикоњић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!