ЈОШ ЈЕДАН НАМЕТ ЗА НАРОД - сада и ставка за за изолацију зграда...

ЈОШ ЈЕДАН НАМЕТ ЗА НАРОД – сада и ставка за за изолацију зграда…

0
(0)

Јавно предузеће „Србијагас” обавестило је ових дана све своје потрошаче да им с јулским рачунима за гас почиње обрачун нове накнаде за унапређење енергетске ефикасности од 0,15 динара по кубику, која ће се усклађивати једном годишње, наводи се у саопштењу на сајту овог предузећа. Овај новац биће искоришћен за замену врата и прозора у зградама и бољу топлотну изолацију. Али, и за улагања у котлове за грејање.

Увећани јулски рачуну за 0,015 динара по киловат-сату електричне енергије стићи ће у августу и на адресе свих оних који имају бројила, јер је Законом о накнадама за коришћење јавних добара предвиђено да овај намет плаћају и сви који троше струју.

Али, ни ту није крај, јер ће повећању енергетске ефикасности морати да доприносу и возачи. И то тако што ће на сваки литар бензина, дизела и ауто-гаса морати да плаћају, још једну накнаду од 0,15 динара по литри. Сав овај новац неће ићи ни „Србијагасу”, ни ЕПС-у, ни нафтним компанијама, него директно у буџет републике и требало би да се искористи за унапређење енергетске ефикасности.

Све би ово можда и било у реду, само да је законодавац објаснио какве везе имају бензин и дизел, поготово ауто-гас као алтернативно гориво с енергетском ефикасношћу. Али, очигледно да је држави потребно да попуни буџет и то је најлакше да се уради преко „луксузне робе” какви су деривати. Накнаду ће плаћати и потрошачи лож-уља од 0,15 динара.

ЈОШ ЈЕДАН НАМЕТ ЗА НАРОД - сада и ставка за за изолацију зграда...

Висину накнаде од 0,15 динара по кубику, која ће бити исказана на рачуну за утрошени гас, прописало је Министарство енергетике, а

„Србијагас”, као снабдевач је у обавези да поменуту накнаду искаже у испостављеној фактури за сваки обрачунски период. Иначе, накнада којом се задужује крајњи купац улази у основицу за опорезивање, по посебној стопи од 10 одсто.

Скупштина Србије усвојила је Закон о накнадама за коришћење јавних добара на крају прошле године, унутар које је предвиђено увођење ове накнаде чија примена почиње од понедељка.

Иначе, енергетска ефикасност подразумева замену врата и прозора у новим и старим зградама, пословном простору, као и бољу изолацију зидова, што има за циљ смањење трошкова грејања. С тим што се планира да део овог новца иде и на подизање енергетске ефикасности за топлане и котлове, односно, систем грејање како би и он постао ефикаснији.

Законодавац је предвидео да је обвезник накнаде за унапређење енергетске ефикасности енергетски субјект који обавља енергетске делатности снабдевања електричном енергијом, снабдевања природним гасом и јавног снабдевања природним гасом и има лиценцу за обављање тих делатности у складу са законом којим се уређује енергетика. Али и онај који обавља делатност производње деривата нафте и трговине нафтом, дериватима нафте, биогоривима и компримованим природним гасом и има лиценцу за обављање тих делатности у складу са законом којим се уређује енергетика.

Количина испоручене електричне енергије, односно природног гаса који је основица за утврђивање накнаде, утврђује се на основу очитавања потрошње преко мерних уређаја на месту примопредаје, у складу са законом којим се уређује област енергетике, наводи законодавац.

Ако обвезник накнаде не обрачуна накнаду, односно не достави надлежном министарству у прописаном року, месечну обавезу утврђује надлежно министарство на основу извештаја достављеног у претходном месецу. Односно уколико тај извештај не постоји на основу просечног обрачуна накнаде исказане у достављеним извештајима у претходним периодима.Антрфиле

Пета накнада за гориво

Увођењем накнаде за енергетску ефикасност возачи у Србији ће плаћати пету накнаду кроз цену деривата. Поред акцизе, плаћају накнаду за формирање и одржавање обавезних резерви од 2,6 динара по литри, накнаду за маркирање од 0,26 динара и накнаду за мониторинг квалитета горива од 0,09 динара, што све улази у основицу за плаћање ПДВ-а од 20 одсто. С тим што последње две накнаде за маркирање и контролу квалитета иду у буџет једној приватној страној компанији, а не Републици Србији.

Кроз рачун за струју плаћа се акциза, накнада за повлашћене произвођаче електрине енергије од 0,093 динара по киловат-часу, плус такса за тв преплату која иде РТС-у.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Фото Т. Јањић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

Скочила цена горива у Србији, и наставиће да расте

5 (2) 50 пара по 50 пара и цена за литар горива у Србији ових …

Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: "Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду"

Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: „Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду“

5 (2) Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије симболично, у минут до 12, започео је …

Један коментар

  1. Srbijpm vladaju intelektualno totalno impotentni ljudi nesposobni da stvore novu vrednost. Drugo, cime placati armiju celavaca u dzipovima za uterivanje straha narodu i botove koji su fiktivno zaposleni a nigde ne rade ali zato redovno primaju mesecnu apanazu od minimalno 40 000 dinara. Zato su pokradene penzije i smanjene plate. Opsti haos i kriminal u ovoj drzavi.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend