Став

Војислав М. Станојчић: Прислушкивани прислушкивач

Мало изненађење у громогласној афери прислушкивања Аце Србина настало је најавом Бориса Тадића да ће поднети тужбу против Вучића, јер је снимао његове телефонске разговоре док је био председник Републике

Увек живу политичку сцену у Србији додатно је узбуркала афера са прислушкивањем телефонских разговора Аце Србина. Била је то за њега још једна прилика да се нашој јавности представи као политички мученик и жртва некадашње власти, a садашње опозиције. И, како је навео, његови телефонски разговори прислушкивани су – са прекидима – 24 године. Најпре од 1995. до 2000. године, затим од 2000. до 2003. и од 2008. до 2012. године

Поштоваоци његовог лика и дела вероватно ће прихватити сваку изјаву Аце Србина, па тако и ову, и неће им бити ништа чудно у његовој рачуници, према којој испада да су га прислушкивали скоро два пута мање када се саберу наведена раздобља. Сем ако од 2012. године не прислушкује сам себе, или то чине неке тајне службе лопова, тајкуна и осведочених непријатеља Србије предвођених Ђиласом, Јеремиће и Бошком Обрадовићем.

Посебно је занимљиво прислушкивање његових разговора у периоду од 1995. до 2000. године. Најпре је био опасан по државу као опозиционар, али изгледа ништа мање ни кад се 28. марта 1998. нашао у Влади Србије као министар за информације и посебно се прославио прогонима новинара који су писали критички о власти Слободана Милошевића.

Министар полиције Небојша Стефановић, унео је нехотичну забуну у ову аферу изјавом да је Александар Вучић прислушкиван 13 година, и то на „перфидан начин“, јер није постојао судски налог да се он прислушкује, већ лица која су због нечега била сумњива властима. Међу њима су били и Горан Весић и Владимир Ђукановић, који су били означени као екстремисти. „Екстремиста“ Весић био је до 2013. године био функционер и одани члан Демократске странке, код Ђинђића и шеф његовог кабинета па би заиста било занимљиво дознати које су им теме биле блиске. Можда су се договарали о томе када ће и куда на излет са породицама или се распитивали о здрављу и успеху деце у школи.

Мало изненађење у громогласној афери прислушкивања Аце Србина настало је најавом Бориса Тадића да ће поднети тужбу против прислушкивача Вучића, јер је снимао његове телефонске разговоре док је био председник Републике, па је оваква шпијунажа озбиљно кривично дело, јер се сматра угрожавањем националне безбедности, и да ће за сведока позвати др Војислава Шешеља.

Не без основа. На снимку по Шешељовом повратку из Хага јасно се чује како је Вучић купио апарат за прислушкивање вредан 35.000 евра, па је снимао разговоре Томе Николића и Бориса Тадића а затим их је откуцане на папиру доносио њему у Хаг. У току расправе о прислушкивању, Аца Србин ја на својој ружичастој телевизији махао тајним документима. Борис Тадић је скренуо пажњу да је он тиме прекршио закон и дипломатска правила, на што непогрешиви и свезнајући владалац Србије одговорио у свом бахатом стилу: „То сам урадио у складу са законом, са чланом 26, а има их више. Уосталом, не пада ми на памет да се било коме оправдавам! И да тих чланова нема, ја бих то урадио“.

Ни Луј XIV се не би краће и лепше изразио.

Уколико Борис Тадић заиста поднесе најављену тужбу, мораће да се наоружа бескрајним стрпљењем. Неопходно је најпре да Народна скупштина укине имунитет Александру Вучићу. Што је, потпуно немогућ задатак. Но, да се то чак и неким случајем догоди, питање је да ли ће се наћи суд који ће водити процес, или ће се сви огласити ненадлежним. Напослетку, ако суђење некако кроз ко зна колико година и почне, окривљени ће се највероватније споразумети са судом и уплатити неку симболичну своту у добротворне сврхе, а процес бити архивиран и заборављен.

Стање ствари

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!