Друштво

Комуналци прете штрајком од 16. октобра ако не добију повећање плате

Запослени у комуналним предузећима ће ступити у генерални штрајк 16. октобра ако им Влада Србије до 9. октобра не повећа зараде за најмање 13 одсто, одлучило је данас Председништво Синдиката запослених у комунално стамбеној делатности Србије, преноси Бета.

Како је саопштио тај синдикат, на такву одлуку је утицао „игнорантски однос Владе према комуналном сектору, који је већ шест година изузет од икаквог повећања зарада, а које су додатно неоправдано умањене у претходних пет година за 10 одсто”.

„То је довело до тога да запослени у комуналном сектору, са просечном зарадом од 36.000 динара, не могу да задовоље ни потребе минималне потрошачке корпе”, истиче се у саопштењу.

Наведено је да више од 35 одсто запослених у комуналним предузећима прима минималну зараду и да ће тај број са повећањем минималне цене рада за 2020. годину повећати на више од 40 одсто, док ће зараде свих радника до више стручне спреме бити у висини „минималца”.

„Иако је на такве алармантне податке синдикат указивао више пута, кроз дописе и захтеве за одржавањем састанака, у пројекцији повећања зарада јавном сектору нису предвиђена додатна средства за комуналне раднике, сем повраћаја од пет одсто”, указао је синдикат.

Политика.рс

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!