Фото Д. Јевремовић

Комуналци прете штрајком од 16. октобра ако не добију повећање плате

4.1
(9)

Запослени у комуналним предузећима ће ступити у генерални штрајк 16. октобра ако им Влада Србије до 9. октобра не повећа зараде за најмање 13 одсто, одлучило је данас Председништво Синдиката запослених у комунално стамбеној делатности Србије, преноси Бета.

Како је саопштио тај синдикат, на такву одлуку је утицао „игнорантски однос Владе према комуналном сектору, који је већ шест година изузет од икаквог повећања зарада, а које су додатно неоправдано умањене у претходних пет година за 10 одсто”.

„То је довело до тога да запослени у комуналном сектору, са просечном зарадом од 36.000 динара, не могу да задовоље ни потребе минималне потрошачке корпе”, истиче се у саопштењу.

Наведено је да више од 35 одсто запослених у комуналним предузећима прима минималну зараду и да ће тај број са повећањем минималне цене рада за 2020. годину повећати на више од 40 одсто, док ће зараде свих радника до више стручне спреме бити у висини „минималца”.

„Иако је на такве алармантне податке синдикат указивао више пута, кроз дописе и захтеве за одржавањем састанака, у пројекцији повећања зарада јавном сектору нису предвиђена додатна средства за комуналне раднике, сем повраћаја од пет одсто”, указао је синдикат.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима фабрике „Застава камиони“ једнократна помоћ уместо неисплаћених зарада

2 (2) Бившим радницима фабрике у стечају „Застава камиони“, који на име неисплаћених зарада од …

Србија: Најплаћенији функционери месечно примају и по 20.000 евра

4.3 (6) Државни функционери у Србији у просеку примају плату од око 1.000 евра, али …

Један коментар

  1. Sta sada hoce pa dobili su burek umesto sendvica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *