ЕвроАзија

Водећи руски микробиолог: Научници у Вухану радили „апсолутно луде ствари“ са короном

Водећи руски микробиолог Петар Чумаков изнео је тврдњу да је корона вирус настала тако што су научници из Вухана радили „апсолутно луде ствари“ у тамошњој лабораторији током проучавања колико је вирус био патоген, преносе медији у свету.

Иначе Чумаков, који је главни истраживач Института за молекуларну биологију Енгелхард у Москви сматра да нико од радника у лабораторији није имао “злу намеру” да се створи убица који би елиминисао људску популацију.

У Кини, научници у лабораторији Вухан активно учествују у развоју различитих врста корона вируса већ више од десет година. То су учинили, наводно не са циљем да створе патогене варијанте овог вируса, већ да заправо проуче њихову патогеност. На пример умеци у геном који су вирусу дали способност да инфицира људске ћелије”, рекао је он.

Професор Чумаков је за лист “Московски Космлац” рекао и :

“Постоји неколико уметака, односно замена природног низа генома, што је овом вирусу дало посебна својства. Занимљиво је да су Кинези и Американци који су радили са њима све своје радове објавили у отвореној (научној) штампи. Чак се питам зашто та позадина око рада на овом вирусу долази до људи веома споро”, испричао је овај научник.

Због овог пропуста кинеских научника биће покренута истрага, која ће развити нова правила која ће регулисати рад са генима тако опасних вируса, као што је корона, сматра овај научник. Према његовим тврдњама кинески научници су заправо створили верзију вируса, који је имао за циљ да се произведе вакцина за лечење ХИВ.

Димитриј Песков портпарол Владимира Путина ове недеље је упозорио на наводе да је коронавирус створен вештачки.

“У ситуацији када нема довољно информација које је наука подржала и проверила … мислимо да је неприхватљиво, немогуће, неосновано оптужити било кога”, рекао је Дмитриј Песков.

Вероника Сквортсова, шефица Руске Федералне медицинско-биолошке агенције (ФМБА) и Путинов бивши министар здравља, упитана је недавно да ли би се пандемија овог вируса могла створити тек тако.

“Ово питање није тако лако. То захтева веома детаљну студију “, рекла је она на руском Првом каналу и додала да се ни једна верзија не може искључити.

“Видимо да прилично велики број фрагмената разликује овај вирус од његовог веома блиског рођака, САРС-а. Они су приближно 94 процента слични, а остатак је другачији. Мислим да морамо спровести веома озбиљно истраживање.”

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!