Став

Држава стимулише порнографију и насиље

Има тога колико хоћете, али ћу цитирати само неколико наслова: “Невиђена туча у “паровима”; “Све се видело, пао секс у “Задрузи”; ” Вукао га по поду па бацио у базен”; “Ти си озбиљно болесна – мрш педофилчино!”… Овакви садржаји преплавили су српски јавни простор и по свему судећи они су јако важни. Зашто би, иначе, држава уступила своје ресурсе за стварање ових гадости.

Реч је, наравно, о ријалитију. Скарадне садржаје, како их назива српски министар културе, праве приватне телевизије уз оправдање да су то комерцијални програми. Тачно, али се емитују на националним фреквенцијама.

Не би требало да држава даје логистику и учествује у нечему што је неморално. Није на држави да потпомаже пропагирање насиља, порнографије и проституције, говора мржње, да учествује у глорификацији пијанства… А све уз обрзложење да се власт не може мешати у уређивачку политику приватних телевизија. Гле чуда, то нико и не тражи. Има држава механизме – порези, казне, одузимање фреквенција, јел?

Да ли би било нормално да рецимо “Србијашуме” изнајме своје поседе за обуку терориста или да каква фирма у државним склоништима узгаја дрогу? А што неком холвудском продуценту не би уступили музеје за снимање порно филмова? По истој логици могло би и неко министарство да ноћу уступи простор коцкарницама, све је то бизнис. Ваља користили капацитете.
Питам ја све оне који имају разумевања за ријалити, да ли би своје дете убацили тамо? Да ли би гледали како се њихово мезимче “креше” пред камерама у клозету? Одвратно, јел да? А није одвратно када то раде егзибиционисти, наркомани и старлете. И још добијају новац за то. Kако се то зове?

Kако се зове када се сав тај бестид истовари у десетине хиљада дневних соба? Kако се зове када све то гледају деца? Да није можда лепо васпитање? Или је ширење разврата, замајавање осиромашеног народа, заглупљивање нације, урушавање система вредности, разарање породице… Атак на појединца коме се иронично поручује да има даљински управљач.

Неће бити баш тако. Власт има обавезу да народ заштити од епидемије, не може само давати превентивне савете. А ово код нас је епидемија, угрожено је ментално здравље нације и непоходна је заштита.

Црногорци су успели да своје грађане заштите од овог куплераја. Тамошња Агенција за електронске медије (као наш РЕМ) дозволила је емитовање ових непримерених садржаја искључиво од 23 до 06 сати. И у Србији су бројни гласови против директних преноса из сокака црвених фењера. Неколико организација предало је републичкој Скупштини више од 40.000 потписа грађана за законско ограничење емитоваја ријалити програма. Оберучке их подржавам.

Видим да се “Црвени бан” хвали како је у нови ријалити уложнео 40 милиона евра. Да се човек најежи. Kо зна, можда је и то развојни пројекат. Јер у супротном држава би ребнула порез на неморал – изволи, 40 милиона уплати у буџет па прави оргије. Узгред, ваљало би да нам власти кажу има ли сокак црвениих фењера употребну дозволу, колико је држави плаћено за комуналије, колико за грађевинске дозволе… Или је можда и то грађено на дивље.

Kолико год да на то личи, није се поштен и пристојан свет предао, видећете.

Извор: Миленко Васовић, БИЗЛифе

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!